Diari digital d'Andorra Bondia
L’Apapma demana no sols complir la llei, sinó rebaixar les emissions
L’Apapma demana no sols complir la llei, sinó rebaixar les emissions

L’Apapma demana no sols complir la llei, sinó rebaixar les emissions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació protectora d’animals plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) es va referir al funcionament del Centre de Tractament de Residus (CTR) i les dades analitzades en la darrera reunió de la comissió d’informació i vigilància. L’entitat ecologista va recordar que el Govern assegura que es compleix formalment la llei, ja que les emissions no ultrapassen el llindar normatiu. Davant d’aquest fet, assenyalen, però, que “una cosa és això” i una altra és fixar-se com a objectiu que les emissions siguin les mínimes possibles. Per l’associació, és vers aquesta darrera fita cap on cal anar. 
“D’emissions sí que n’hi ha”, va dir l’integrant d’Apapma Roger Padreny i, per això, considera que el que cal és treballar per reduir la pol·lució i amb “l’objectiu de càncers zero”. En aquest sentit, va remarcar que hi ha certs tipus de pol·luents que poden esdevenir catalitzadors i potenciadors del càncer”. Davant de tot plegat, des de l’Apapma es defensa que, “per molt que es compleixin els límits formals, cal anar cap a un model d’Estat en el qual el model incinerador no sigui el pilar, sinó que ho sigui el reciclatge”.
Des de l’associació ecologista, també estan a l’expectativa per veure com s’implanten les accions de comunicació i informació prop de la ciutadania sobre les dades relatives al forn incinerador. Padreny va remarcar que aquest pla ha de permetre que les dades del CTR siguin més entenedores per a la població. En concret, l’associació veu necessari que s’ofereixi una explicació específica sobre cada contaminant. “Per molt que no passem els límits, cal que s’expliqui què suposa cada contaminant i què suposa l’increment de cadascun d’ells”, va dir Padreny. “Creiem que calen canvis, sobretot en una matèria tan sensible” i, per això, va exposar que l’entitat està pendent de conèixer els detalls d’aquest treball que ja ha adjudicat el Govern en la propera comissió. 
Amb relació a l’impacte d’aquestes emissions sobre la salut, l’integrant de l’entitat va explicar que hi ha informes arreu del món que demostren que hi ha una correlació entre la contaminació i l’augment de qualsevol malaltia pulmonar o cardíaca. Amb tot, va recordar que a Andorra “sempre ens han faltat dades”. En aquest sentit, va destacar que, al país, manquen estudis concrets que permetin posar “a sobre de la taula” l’impacte de la contaminació del forn en la salut, però també de les calefaccions i els cotxes, un aspecte de rellevància, aquest darrer, tenint en compte l’alt número de vehicles per càpita.

apapma
rebaixar
emissions
complir la llei
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic