Diari digital d'Andorra Bondia
L’Apapma demana que es determini si hi ha responsabilitats amb el forn
L’Apapma demana que es determini si hi ha responsabilitats amb el forn

L’Apapma demana que es determini si hi ha responsabilitats amb el forn


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) va presentar divendres una denúncia, contra persones desconegudes, per les irregularitats en la construcció i posada en funcionament del forn incinerador de la Comella, gestionat per CTRASA. Amb aquest pas el que es pretén és posar en coneixement del jutge uns fets que podrien ser delictius i que van ser assenyalats en l’informe de KPGM emès el 2010 i encarregat per l’executiu socialdemòcrata d’aleshores. Així, es vol saber què va passar i si hi ha responsabilitats administratives, penals o polítiques. A més, l’associació va lamentar que els governs que han passat des d’aleshores, tot i tenir-ne coneixement, no hagin actuat traslladant aquests fets a la justícia tal com ha fet ara l’entitat.
Tant el president de l’Apapma, Carles Iriarte, com l’advocat de l’associació, Xavier López, van destacar que l’informe de KPMG permet detectar presumptes delictes de prevaricació en la funció pública, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública, de falsedat documental i contra l’activitat mercantil de les empreses. Molts d’aquests són delictes majors, però tot dependrà de la investigació que iniciï el batlle. Així, van explicar que han presentat una denúncia i no una querella perquè no disposen de proves suficients, i per això ho posen a mans de la justícia. Només serà si la Batllia acaba determinant que hi ha elements que confirmen aquests delictes que l’associació es plantejarà emprendre altres accions. Per això Iriarte es va mostrar prudent a l’hora d’assenyalar els possibles responsables de les irregularitats del forn, ja que “només acusarem quan hi hagi proves”, al mateix temps que va argumentar que “venim d’un passat negre” i que ara la intenció és “fer net” perquè “la poma podrida no podreixi tot el cistell”. 
La denúncia es basa en l’auditoria de KPMG sol·licitada per l’Apapma al Govern, però a la qual no va poder accedir fins que el Tribunal Superior de Justícia va ordenar a l’executiu que l’hi lliurés, ara fa un any. Per l’Apapma aquesta actuació de l’administració ja demostra una voluntat d’amagar informació. En el text, l’entitat posa en evidència que és “molt fàcil invertir en una societat subvencionada públicament, ja que no hi ha cap risc de perdre la inversió” perquè si això succeís ho assumiria l’Estat, “i per tant, tota la ciutadania”.

Assenyala “descontrol i oportunisme d’interessos particulars” i “un negoci rodó” per als privats

La denúncia de l’Apapma assenyala “descontrol i oportunisme d’interessos particulars” que van permetre un “negoci rodó” a costa de les arques públiques. Així, es considera xocant la constitució de l’accionariat de CTRASA, ja que el Govern només hi participava en un 20% encara que hi va aportar 135 milions i que normalment les institucions públiques tenen un 51%. Això va permetre que tot i ser una empresa sufragada en gran part per capital públic no fos necessària la convocatòria de concursos per fer l’obra. D’aquesta manera van ser les sòcies andorranes (Treballs Públics Armengol i Empub) les que es van adjudicar les partides més costoses. A això cal afegir-hi el sobrecost de 22 milions de l’obra (un 50% superior al que estava previst), un fet que no va denunciar ni investigar el Govern. Tenint en compte que el sobrecost va provocar una devaluació de les accions, es produeix una fugida de l’accionariat. Amb tot, l’auditoria encarregada per determinar-ne el valor no té en compte la devaluació i FEDA paga a les empreses abans esmentades i a Tecno-Energia el valor inicial. També es veu irregularitats amb els altres socis, Cespa i Norvegie, amb un contracte que pretendria que recuperessin la pèrdua de les accions.

apapma
responsabilitats
forn
determini
demana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte