Diari digital d'Andorra Bondia

L’Apapma exigeix que s’instal·li una xarxa de protecció al camp de tir


Escrit per: 
Redacció

El portaveu de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), Miquel Bru, va exigir ahir que s’instal·li una xarxa de protecció al camp de tir de la Rabassa en el cas que es continuïn fent tirades, per evitar l’impacte ambiental de l’acumulació de plom.

El representant de l’entitat considera que, amb la sortida de la Federació de Tir del conveni signat amb el Comú de Sant Julià i el Govern, el nou acord entre les dues parts restants ha de propiciar necessàriament la col·locació d’aquesta xarxa.
“Sabent què provoca el plom i les despeses que ha generat la recollida, és impensable que es pugui plantejar fer-ne ús una altra vegada sense xarxa”, va apuntar ahir el portaveu d’Apapma, segons el qual “la federació té la llibertat de retirar-se del conveni, però ja ningú té la llibertat de fer servir unes instal·lacions que no compleixen els mínims requisits de protecció del medi”.
Bru va assegurar que “quan es va construir el camp de tir ja es feia a altres llocs la instal·lació de xarxes, i en aquell moment no hauria costat gaire més i ens hauríem estalviat els 400.000 euros de la neteja”. Així mateix, es va preguntar “si surt més barat posar la xarxa o bé malmetre el medi i haver d’assumir les despeses de neteja”.
Pel que fa a les característiques tècniques de la xarxa, va explicar que “no ho para tot, però ho minimitza moltíssim, perquè recull la majoria del plom, mentre que si no hi ha xarxa és impossible, encara que se’n faci poc ús”, en referència a les declaracions fetes pel cònsol major lauredià, Josep Pintat. En aquest sentit, va concloure: “Cal esperar que les persones escollides pel poble siguin responsables, i la seva responsabilitat és deixar el medi ambient mínimament preservat, tal com diu la Constitució.”

Informe sobre l’estat del sòl
Bru va assegurar que desconeix  l’estat actual del sòl, després que es van portar a terme les tasques de neteja del plom, i va aprofitar per demanar públicament al Govern que li faci arribar l’informe corresponent per tenir les dades de primera mà. En aquest sentit, va afirmar que “hem de pensar que si s’ha fet la recollida s’ha fet bé, perquè si no parlaríem de llençar els diners”, si bé va lamentar que “no se’ns ha fet arribar cap valoració de l’estat del terreny i ens agradaria tenir-la”.

La neteja d’Engolasters
Pel que fa a la demanda del cònsol de Sant Julià que s’analitzi també el sòl d’altres zones on es practica o s’ha practicat el tir, el representant de l’Apapma va constatar que “la zona del camp de tir d’Engolasters està contaminada, perquè es van fer analítiques dels sòls coincidint amb el tancament del forn, i a la zona d’Engolasters donava una contaminació extraordinària pel plom”.
Així, Bru va afirmar que “totes les infraestructures que suposen un risc per al medi han de tenir unes mesures correctores” i va afegir que “nosaltres no fem discriminacions entre parròquies, encara que s’ho pugui pensar el cònsol de Sant Julià. Simplement, constatem els seus incompliments públics i notoris”. Finalment, va afirmar que “en aquest país la consciència del medi ambient encara és molt jove i s’han fet autèntiques barbaritats”, i va concloure que “no podem argumentar que si altres no ho compleixen, nosaltres també ho podem incomplir”.

Conveni per establir les obligacions de Comú i Govern
El Govern i el Comú de Sant Julià signaran avui un conveni de col·laboració sobre el camp de tir de la Rabassa que defineix les obligacions de cadascuna de les parts i les mesures de neteja i prevenció necessàries per evitar la contaminació de la zona. D’aquesta manera, el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, va recordar que s’ha fet el sanejament del sòl i aquest acord, que té una vigència de tres anys renovable cada any fins a un màxim de sis vegades, estipula que ha de ser el Comú de Sant Julià el que faci la neteja i la gestió del camp de tir, mentre que el Govern durà a terme el control de la zona per assegurar la preservació del medi ambient. Bartolomé va destacar que amb l’acord es posa “fi a la polèmica” sorgida sobre el control i l’ús de l’equipament i s’ha intentat que “totes les parts surtin satisfetes”. D’aquesta manera, segons destaquen des de l’executiu, l’objectiu del conveni és que un cop sanejada la zona es mantingui en condicions òptimes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte