Diari digital d'Andorra Bondia
Una vista de la vall del Madriu.
Una vista de la vall del Madriu.

L’Apapma reitera que els banders controlin l’accés rodat al medi


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: BonDia

No és la primera vegada que l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) ho demana però aprofitant la modificació de la llei del cos de banders hi ha insistit. “Si volem ser efectius en la preservació de l’entorn natural cal que siguin els banders els que assumeixin el control de l’accés rodat als camins de muntanya”. Així es va expressar el president de l’entitat, Carles Iriarte, que va recordar que el cos ja és competent per desenvolupar aquesta funció malgrat que fins avui estava a l’espera de la “normativa vigent”.

L’Apapma explica que la petició que sigui un cos especial, com ho són els banders, el que assumeixi la tasca de supervisar la circulació de vehicles motoritzats o rodats fora dels nuclis urbans, carreteres generals i secundàries es deu a la inoperància, ineficàcia i manca de personal i de recursos i, “com sembla de vegades”, per falta d’interès dels comuns. A més, l’entitat exposa que els banders podrien desenvolupar aquestes tasques en coordinació amb el servei de circulació de cada comú per tal que els agents de circulació apliquin el respectiu codi sancionador. Iriarte recorda que avui la competència del control dels vehicles motoritzats a la muntanya és dels agents de circulació però aquests “no surten de l’asfalt” i això fa difícil, per no dir impossible, el control dels infractors.

L’associació afegeix que una altra opció seria que fos cada comú el que formés un cos especialitzat, amb capacitat de parar, retenir, sancionar i decomissar. Tot i així, considera que aquesta no és l’opció més realista ni “estalviadora”. Així, remarca que els banders ja estan desplegats per les muntanyes i tenen les aptituds professionals per encarregar-se d’aquesta tasca. A l’últim, l’Apapma reitera la necessitat de tenir una llei d’accés rodat nacional ja que facilitaria la feina dels agents i asseguraria uns criteris de protecció suficients.

apapma
reitera
banders
controlin
muntanya
accés

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic