Diari digital d'Andorra Bondia
Les dades d'una figura clau.
Les dades d'una figura clau.

L’APDA considera que 217 delegats al sector privat és una xifra “baixa”


Escrit per: 
Albert Belis / Gràfic: Infografia

Tot i la manca de recursos, l’Agència de Protecció de Dades d’Andorra (APDA) continua amb la implementació de la nova legislació. Una de les figures clau és el delegat de protecció de dades, que ha de vetllar pel compliment de la normativa tant a les empreses privades (només les que tracten dades sensibles, com ara asseguradores, recursos humans o immobiliàries) com a l’Administració pública, en aquest cas obligades per la llei. En aquests moments, n’hi ha un total de 258, el 100% en l’àmbit públic i 217 al sector privat, una xifra que la cap de l’agència, Resma Punjabi, considera “baixa” si es té en compte “el càlcul que fem de les entitats privades que en són susceptibles”. Ara bé, “és difícil fer aquest càlcul”, perquè “depèn de cada entitat com fa el tractament de les dades”.

Segons Punjabi, en declaracions al BonDia, “el delegat és una obligació més de totes les que preveu la nova legislació”. En aquest sentit, “si tinguéssim un servei d’inspecció fort potser podríem controlar millor si les empreses que l’han de tenir, el tenen realment o no”.

Si ens fixem en els números atentament, dels 258 delegats que hi ha en total al país, vuit treballen com a autònoms, 217 a l’empresa –com s’ha dit– i 33, en l’àmbit públic. En la majoria dels casos, es tracta d’un servei individual (249) i només en nou (cinc a l’empresa privada i quatre a l’Administració) és col·legiat, amb un professional a fora i un a dins de la societat. Quant als 249 casos en què es presta de manera individual, 8 ho fan treballadors per compte propi, 212 a l’empresa i 29 en el sector públic.

Denúncies i expedients
En un altre ordre de coses, l’APDA ha rebut un total de set denúncies durant el present any 2023, sis del sector privat i una del públic. En cap dels casos s’ha hagut de posar cap sanció. Sis han estat inadmeses i una, arxivada. Els motius pels quals s’han presentat aquestes denúncies han estat per notícies als mitjans de comunicació, publicacions a les xarxes socials i la tramesa de dades en una comunitat de propietaris.

A més, l’agència ha obert cinc expedients d’ofici, tres dels quals s’han tancat i dos encara estan en curs. Precisament, un dels tres que s’han tancat és l’amonestació al Govern per incomplir el principi de transparència en el certificat digital. Els altres dos han estat per violació de seguretat i l’impacte de la implementació de les noves tecnologies en menors. Per últim, els dos que encara estan en curs fan referència al fet que algunes agències immobiliàries demanen un excés d’informació a les persones que opten a llogar un habitatge, ja sigui només per visitar-lo o per prendre la decisió definitiva sobre qui serà l’arrendatari.

L’inspector pendent
Pel que fa a la falta d’inspectors, ja fa temps que només n’hi ha un en exercici i queda pendent que el Consell General nomeni el segon, després que l’anterior estigués molt de temps de baixa i no s’arribés ni a presentar al despatx de l’APDA. En aquest sentit, la cap de l’agència explica que en aquests moments els serveis de la cambra estan en ple procés de selecció. “Evidentment, l’àrea d’inspecció la tenim coixa, ja que hem de tenir en compte que ara hem de triar els expedients, amb els temes que s’han de prioritzar, i no obrim tots els que caldrien, així que és un tema que s’ha de solucionar”, va lamentar Punjabi.

“Sempre hi ha d’haver una base que ho legitimi”
En les negociacions per a l’acord d’associació, un dels aspectes que podria contemplar és que siguin les empreses qui demanin els antecedents penals o una declaració jurada en lloc d’Immigració. Punjabi lamenta que no ha rebut el contingut des de cap institució. “Depèn del sector on s’apliqui i de com es vulgui plantejar”, ja que “tot tractament de dades ha de tenir una base que el legitimi, com ara el consentiment o l’obligació legal del responsable del tractament”, va afirmar la cap de l’àgencia.

APDA
dades
Punjabi
delegat
inspectors

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No m’agrada llegir q per aixo no sancionen…. Es un malmtaranna. M’agradaria llegir que volen formar, explicar, Ajudar….que reclamin formadors, estaria bé.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte