Diari digital d'Andorra Bondia
L’APDA elabora una guia sobre l’ús de les tecnologies per a les escoles
L’APDA elabora una guia sobre l’ús de les tecnologies per a les escoles

L’APDA elabora una guia sobre l’ús de les tecnologies per a les escoles


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Tot i ser ja “nadius digitals”, els menors de 14 anys constitueixen el col·lectiu més vulnerable davant els perills que poden comportar les noves tecnologies i, sobretot, les xarxes socials, que s’han multiplicat aquests darrers anys.
I és que, segons explica el cap de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, l’ús habitual de les noves tecnologies fa que sovint aquest col·lectiu no percebi els perills que pot comportar compartir determinades dades o, fins i tot, donar informació que afecta altres persones.
És per aquest motiu que des de l’APDA, que sempre ha apostat per la formació en la utilització de les noves tecnologies, s’està treballant, i gairebé està enllestida, en l’elaboració d’una guia adreçada a les escoles per ajudar a formar i sensibilitzar els menors en les noves tecnologies, segons va precisar el cap de l’APDA, que va avançar que la guia ja podria arribar als centres escolars el primer trimestre del proper curs.
Crespo, a qui li “agrada ser sempre positiu i no parlar de la por o els riscos però sí de la responsabilitat”, va recordar que pares i professors “tenen una responsabilitat, que és inculcar als menors una bona utilització de les eines informàtiques. En aquest sentit, el responsable de l’APDA va insistir que “s’ha d’informar de tot el que pot passar i ser conscients que totes les dades, que lliurement dones, et creen una biografia digital”, i va lamentar que “a vegades són els mateixos adults els que la pengen dels propis fills”. 

Preocupació de la UE
D’altra banda, però també en relació amb les xarxes socials, Crespo va voler posar de manifest la preocupació de la Unió Europea davant l’ús que puguin fer les empreses de les xarxes socials dels seus treballadors o candidats a ser-ho.
En aquest sentit, el cap de l’APDA va explicar que en la darrera reunió del grup que aplega les 27 autoritats nacionals de control en matèria de protecció de dades va quedar palès que “la vida real i la vida digital formen part d’una unitat indivisible i una no s’entén sense l’altra”. D’aquesta manera ho entenen també cada vegada més empreses que, com va recordar Crespo, “no dubten a l’hora de revisar les xarxes socials de possibles candidats o fins i tot a l’hora de demanar-los directament el compte de Facebook o Twitter”.
Aquesta actitud “no agrada” a la UE, que ha fet públic un document en el qual es descriu com han de tractar les empreses les xarxes socials dels seus empleats. En aquest sentit, Crespo va explicar que el document deixa clar que si les empreses volen revisar les xarxes socials de treballadors o de candidats a ser-ho “han de requerir el seu consentiment”. A més a més, “únicament es podran recopilar i tractar dades que siguin rellevants per a la feina”, va precisar el cap de l’APDA, que va advertir també que “no hi pot haver un monitoratge permanent del compte d’un empleat sense un motiu legal que el recolzi”. Així mateix, en el cas que l’empresa cedeixi dispositius als treballadors, hauran d’informar-los si se’n fa un seguiment.

APDA
guia
tecnologies
escoles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte