Diari digital d'Andorra Bondia
La presentació del document final va tenir lloc al Centre de Congressos.
La presentació del document final va tenir lloc al Centre de Congressos.

L’AQUA estudiarà l’aplicació dels ODS a les universitats el curs vinent


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: AQUA

L’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’ensenyament superior es podria començar a fer realitat el curs vinent començant per una prova pilot. Aquesta és una de les propostes que va fer la directora de l’Agència de Qualitat en l’Ensenyament Superior (AQUA), Marta Fonolleda, en la presentació del document final del projecte que han treballat durant tot un any amb l’Agencia de Calidad y Prospectiva Universitaria de Aragón (Acpua). El rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, va recollir el guant i va proposar que l’UdA podria iniciar aquesta prova pilot, a la qual també s’hi podria incorporar la Universitat Oberta La Salle. 

Segons Fonolleda, “l’aportació d’aquest projecte és un document d’indicadors”. Uns indicadors que donen una mesura d’on som quant a sostenibilitat i cap on podríem anar. Ara l’AQUA començarà a fer la reflexió sobre com implementar-ho perquè sigui realment eficaç i no es perdi de vista la seva finalitat, que és incorporar els principis de la sostenibilitat, i això requereix canvis. Pel que fa a la implementació, la directora de l’AQUA va dir que serà “col·laborativa amb tots els agents que s’hi vulguin implicar a través d’un procés de seguiment, de formació i d’aprenentatge conjunt. Sabem que això pot ser un projecte de país”, va explicar Fonolleda, perquè el podrien fer seu, amb una adaptació, institucions d’àmbits diferents al de l’ensenyament superior. A Andorra tenim un context prou petit com per poder-ho fer de forma coordinada. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va expressar que es podria aplicar al Consell General.  
El document final del projecte defineix nou àmbits dels centres universitaris en els quals es poden introduir els ODS: el de la governança i estratègia, lideratge i aliances, gestió de qualitat, aprenentatge i formació, recursos i finançament, plans d’estudi, campus, estudiants i ocupadors i assegurament extern de la qualitat. 
Per la seva banda, el president de l’AQUA, Ferran Costa, va destacar la vocació internacional del projecte. En aquest sentit, va dir que la participació de 37 agents clau en els camps de la qualitat i la sostenibilitat “és un exemple d’aliances per donar resposta als reptes que plantegen els ODS”.
El desenvolupament del projecte va tenir com a punts culminants dos  fòrums. El primer va tenir lloc el 2 i 3 d’octubre del 2018 a Andorra la Vella i el segon es va celebrar el 13 i 14 de desembre del 2018 a Saragossa. El finançament va anar a càrrec de la Federació internacional d’agències de qualitat amb 10.000 dòlars. 
Precisament aquest va ser un dels temes que va presentar Fonolleda dimecres passat en l’exposició de la Memòria d’activitats 2018 a la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. 
Aquesta memòria també inclou l’avaluació de cinc plans d’estudis nous, la renovació de dos plans d’estudis i la modificació de tres plans d’estudis existents; l’acreditació de l’experiència laboral de dos docents universitaris i l’acreditació de set convocatòries públiques d’ajuts a la recerca.

AQUA
estudiar
aplicació
ODS
universitats
curs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic