Diari digital d'Andorra Bondia
El CETAP va acollir les trobades entre les empreses i els candidats.
El CETAP va acollir les trobades entre les empreses i els candidats.

L’article 7.P de renda i els fronterers


Escrit per: 
A. D. / Foto: A.S.U.

És un punt fosc, que continua generant dubtes i malentesos, però Joan Estanyol, expert en fiscalitat, va posar negre sobre blanc quins són els deures dels treballadors fronterers amb la hisenda espanyola. A l’Agència Tributària no li entusiasma haver-ho d’acceptar i si tenen l’oportunitat hi posen problemes, va puntualitzar en la xerrada inclosa al setè Workshop Ocupacional celebrat a la Seu, però aquí està l’article 7.P de la llei d’IRPF, que recull una exempció de declaració d’ingressos derivats del treball realitzat a Andorra per sota dels 60.100 euros anuals. No rendiments professionals ni d’altre tipus, va matisar. Tampoc per a la renda de no residents. Els requisits: ser resident en territori espanyol, que el treball en territori andorrà requereixi un desplaçament efectiu i que es treballi per a una empresa ubicada fora de territori espanyol, sigui andorrana sigui sucursal o punt de negoci d’una espanyola.

L’exempció, que ja s’aplicava per exemple als fronterers que es desplaçaven des de territori espanyol fins a Portugal, i que va estar “en controvèrsia durant anys i l’Administració sempre és reticent”, va destacar Estanyol, està en vigor gràcies que els estats espanyol i andorrà van signar l’acord de no doble imposició i el Principat va sortir de la llista de paradisos fiscals. L’article es materialitza, va recordar també, quan el treball fronterer es realitzi en països que es consideri que tenen una fiscalitat equiparable, independentment que el treballador arribi a abonar o no aquest impost: la tributació pot ser zero, no cal que sigui efectiva. Una precisió necessària de fer, atès que a Andorra el llindar fins al qual el treballador n’està exempt és més alt que a Espanya. Però, i quan sí que s’efectuen retencions a Andorra? En el cas que la persona presenti declaració, els ha d’incloure a la casella corresponent per obtenir-ne la desgravació.

Com es justifica aquesta exempció? “Un estímul a la internacionalització del capital humà, per afavorir-ne la seva circulació, que puguin desplaçar-se fora del territori per treballar sense posar-hi pressió fiscal”, va indicar Estanyol. Unes normatives “que arrenquen del 2006, no són derivades dels acords bilaterals”.

La intervenció d’Estanyol (es pot seguir sencera encara a través de YouTube) va ser un dels punts de major interès d’aquest Workshop Ocupacional que es va desenvolupar en dues jornades, divendres i ahir. La segona es va fer al Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP), amb un total de 195 entrevistes realitzades entre les 65 persones demandants de feina i les 17 empreses que s’han donat citat en aquesta iniciativa. De les disset empreses participants, sis són del Principat (Andbus, Caldea, Centre Comercial Andorrà, Grup Pyrénées, Inditext Andorra i Viladomat), mentre que les altres onze empreses són de la comarca de l’Alt Urgell (Archimedes, Carns i Elaborats Cerdanya, DISSEU, Taurus, Hotelet Estamariu, Heura Perruqueria i Estètica, Organyà Park, Iphard Euro, Mafriseu, Peusa i Ribalaiga). Aquestes disset empreses han ofert en aquest Workshop Ocupacional un total de 40 ofertes laborals.

article
7.p
renda
fronterers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte