Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les sales de l’Arxiu comarcal de l’Alt Urgell on es digitalitzen els documents.
Una de les sales de l’Arxiu comarcal de l’Alt Urgell on es digitalitzen els documents.

L’Arxiu comarcal triplicarà el volum de documents consultables en línia


Escrit per: 
Agències

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell vol incrementar, a partir de l’any que ve i sobretot de cara al 2020 i 2021, el nombre de documents que es podran consultar a través d’internet. Ara per ara, n’hi ha més de 45.000 que ja estan disponibles en línia, la gran majoria corresponents a imatges digitalitzades d’actes de diversos ajuntaments, i l’objectiu és arribar als 150.000 d’aquí a tres anys. 
També es preveu, entre d’altres, fer públiques milers de fotografies històriques, ja que en els darrers anys s’han fet còpies digitals d’un 75% de les imatges i audiovisuals originals, procedents de diversos fons, que es conserven a l’equipament. En el cas de la documentació textual, el percentatge de digitalització és d’un 10%, ja que es tracta d’un volum més extens.
L’Arxiu comarcal de l’Alt Urgell, que al juny farà vuit anys des de la seva posada en funcionament, emmagatzema un total de 1.613 metres lineals de documentació en paper i quasi tretze gigabytes d’informació digital. D’aquesta darrera, uns 45.000 documents, bàsicament d’actes de diversos ajuntaments de la comarca, estan disponibles a través d’internet i d’altres es podran consultar en els propers anys, ja que des de l’equipament s’han marcat com a objectiu incrementar-ne l’accessibilitat, que arribarà a les 150.000 unitats documentals de diferent tipologia el 2021, segons va explicar el seu director, Julio Quílez. 
Dels 331 fons diferents dipositats a l’arxiu, n’hi ha que provenen de diverses administracions i institucions, entre els quals els corresponents a onze dels dinou ajuntaments de la comarca. Pràcticament la meitat, 156, tenen un origen personal i d’aquests, en un 77% dels casos, el que s’emmagatzema és una còpia digital obtinguda mitjançant una autorització de reprografia, amb la qual cosa els particulars recuperen posteriorment els originals. 
Per Quílez, aquesta via ha permès recopilar un major nombre d’informació històrica sense deixar de banda “l’element emocional important” que representen aquests documents per a les persones que els custodien. 

 

Arxiu
comarcal
documents
consultables
en línia
Alt Urgell
Número de vots: 363
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic