Diari digital d'Andorra Bondia
Antoni Puigdellívol, com a cònsol major, pren jurament a Joan Samarra com a cònsol menor.
Antoni Puigdellívol, com a cònsol major, pren jurament a Joan Samarra com a cònsol menor.
La plaça del Poble ja finalitzada l'any 1982 i el solar de l'actual seu del Govern.
La plaça del Poble ja finalitzada l'any 1982 i el solar de l'actual seu del Govern.

L'Arxiu comunal d'Andorra la Vella recorda Antoni Puigdellívol en el document del febrer


Escrit per: 
Redacció / Foto: Arxiu comunal d'Andorra la Vella/ Fons Pere Canturri

L'Arxiu comunal d'Andorra la Vella dedica el document del mes de febrer a recordar la figura d'Antoni Puigdellívol, qui va ser l'últim president del quart d'Andorra la Vella i primer cònsol d'Andorra la Vella després que el seu mandat coincidís amb la divisió de la parròquia, que va morir el 27 de gener passat als 74 anys.

Així, en el text es recorda que Antoni Puigdellívol Riberaygua, nascut el desembre de 1946, "va ser Cònsol-President del Quart d’Andorra la Vella entre 1976 i 1978 i després de la segregació de la parròquia esdevindria el primer Cònsol major del Comú d’Andorra la Vella, entre els anys 1978-1979, arran de la conversió dels quarts d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany en comuns". 

Durant el seu consolat, Puigdellívol, que va comptar amb Joan Samarra com a cònsol menor, "va impulsar la construcció de diverses infraestructures que són referents a la parròquia així com es va aprovar una ordinació d’urbanisme (26/07/1978)", recorda el text de l'Arxiu, que apunta la construcció de l’aparcament Prat de la Creu en un moment on la parròquia tenia dèficit d’aparcaments com a "un dels projectes més rellevants".

Per tirar-lo endavant, Puigdellívol, explica el document,  "va promoure l’adquisició dels terrenys on s’aixeca l’aparcament i l’actual edifici administratiu del Govern d’Andorra a través d’un sistema innovador a Andorra: l’emissió de títols d’obligacions, per poder, així, retornar el préstec a l’entitat bancària". Aquest equipament va facilitar posteriorment "la construcció de la Plaça del Poble, que durant el mandat de Joan Samarra va acabar esdevenint un centre neuràlgic de la parròquia".

Durant el seu mandat, el primer cònsol d'Andorra la Vella va impulsar també "la remodelació i construcció d’una nova casa comuna", l'avantprojecte de la qual es va encarregar a l'arquitecte Pere Aixàs. Posteriorment es va projectar la reparcel·lació de la plaça príncep Benlloch i de la plaça Rebés, i la remodelació va facilitar "la construcció d’un enllaç entre el Centre Històric i la part baixa de la vall a través del nou viaducte que seria batejat amb com carrer Doctor Vilanova (14/09/1979) i va expandir la continuació del carrer Prat de la Creu fins la cruïlla de Tobira".

Més enllà de la faceta política, el document de l'Arxiu comunal destaca també el paper de Puigdellívol a nivell empresarial i el rol que va tenir en el desenvolupament de l'avinguda Meritzell amb els seus negocis hotelers. També s'incideix en la implicació en la vida cultural de la parròquia recordant que "després que el seu pare fos, als anys 60, un dels impulsors de l’escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella cada 17 de gener (la tradició va començar enfront de l’Hotel La Truita, propietat de la seva família), va treballar activament per mantenir la tradició".

L'Arxiu comunal d'Andorra la Vella
recorda
Antoni Puigdellívol
document
febrer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte