Diari digital d'Andorra Bondia
Una estació de servei.
Una estació de servei.

L’Asidca avisa que la taxa als carburants l’acabarà pagant el petit consumidor


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

L’Associació d’importadors i distribuïdors de carburants d’Andorra (Asidca) entén que la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es queixi davant la intenció del Govern d’aplicar una nova taxa als hidrocarburs. El que no comprèn és la resposta que li ha donat el Govern. Primer de tot, l’entitat adverteix que si finalment s’acaba compensant als empresaris el sobrecost que suposarà la taxa es desvirtuarà un dels principis de la llei, que és qui contamina paga.

Amb aquesta mesura, indiquen, els grans consumidors de carburants del país quedaran exempts de l’impost i qui acabarà pagant-lo seran les persones que s’escalfin amb gasoil i els ciutadans, els petits comerciants, autònoms i professionals que utilitzen el cotxe per a desplaçaments laborals. Tots aquests, a banda dels turistes.

Per l’Asidca la contesta del Govern té per objectiu “calmar els ànims” però no respon a la principal demanda de la CEA, que era un ajornament de l’entrada en vigor del nou impost fins passada la crisi. “Veiem que si els professionals del transport que es queixen, i amb raó, se’ls dona resposta”, afirmen. Tot i així, l’entitat deixa clar que amb això no vol entrar en contradicció amb el posicionament de la CEA, que comparteixen totalment. En aquest sentit indiquen que és lògic que la patronal reclami mesures tenint en compte que hi ha un alt nombre de professionals que no podran repercutir l’increment del preu dels carburants perquè ja tenen contractes signats. 

Cal recordar que avui la  llei  d’impostos  especials  i  el  reglament  d’aplicació  de  la  mateixa  ja  preveuen  que  els  mitjans  de  transport  industrials  de  certes  categories  poden  demanar  la   devolució   parcial   de   l’impost que taxa els hidrocarburs.

Des de l’Asidca també es pregunten per quin motiu no es graven les emissions procedents d’altres tipus d’energia, com ara l’electricitat. El Govern ha decidit que aquesta no pagui la taxa perquè considera que les emissions de CO2 que s’han generat en produir-la han tingut lloc a l’origen i no pas al Principat. Quant al gas natural, que s’utilitza per fer funcionar les centrals de cogeneració de Soldeu i de la Comella (en aquest darrer cas com a suport de l’energia que es recupera del forn), l’Executiu pretenia en un inici que pagués la taxa a 15 euros la tona quan per als hidrocarburs estava fixada en 30 euros. Finalment, el Govern va acabar preveient per a aquest tipus d’energia el mateix import que per als carburants, és a dir, 30 euros la tona. 

asidca
taxa
carburants
consumidor
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic