Diari digital d'Andorra Bondia
Una estació de servei del Principat.
Una estació de servei del Principat.

L’Asidca recorre a l’exemple de Suïssa, on s’ha rebutjat augmentar els impostos sobre els carburants


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) va voler posar ahir en relleu que els increments d’impostos sobre els carburants troben oposició no sols a Andorra, sinó també en d’altres països com Suïssa. Els ciutadans de la Confederació Helvètica van rebutjar la imposició d’una taxa climàtica que implicava l’encariment dels combustibles en un referèndum celebrat aquest diumenge, una de les característiques de la democràcia directa d’aquest país, diuen.

L’argument de fons per oposar-se a aquest nou impost era el nul impacte que tindria en la crisi climàtica tenint en compte que Suïssa només és responsable d’un 0,1% dels gasos d’efecte hivernacle que es generen al món. Una situació no tan llunyana a la d’Andorra, remarca l’Asidca.

L’entitat també es va referir a l’exposició de motius del projecte de llei de modificació de la Llei d’impostos especials aprovat pel Govern a través del qual es crea la taxa de carboni. En aquesta, l’Executiu recorda que l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica sorgit del Consell General preveu dotar el fons verd en el pressupost del Govern a partir del 2021 i destinar la taxa de tinença de vehicles íntegrament a aquest fons.

Davant d’aquest fet, l’Asidca demana al Govern que empleni el fons verd de la taxa de tinença de vehicles. Això sumat a la part proporcional dels impostos especials que l’Executiu s’ha compromès a destinar-hi suposarà suficients diners per dotar el fons verd i rebaixar el preu dels abonaments del transport públic, indica. És per tot plegat que l’associació demana al Govern que transfereixi la part proporcional dels impostos especials que s’ha compromès a destinar-hi al pressupost del 2021.

A l’últim, des de l’Asidca es va destacar que cada cop hi ha més actors econòmics i polítics, com ara ministres del Govern d’Andorra, que assenyalen el 2023 com l’any d’una possible tornada a la normalitat. És per això que l’entitat es reafirma que no serà fins a aquesta data que s’hauria d’aplicar la taxa verda, “no abans”, conclou.

asidca
carburants
taxa de carboni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic