Diari digital d'Andorra Bondia

L’assemblea de l’AdHA ratifica la fussió amb UH i la presidència de Jordi Daban


Escrit per: 
Redacció


L’assemblea general de l’Associació d’Hotelers d’Andorra (AdHA) va ratificar aquest dimecres la intenció de tirar endavant la fussió amb la Unió Hotelera (UH), en una convocatòria que també va servir per reelegir l’actual junta directiva.

Després de quatre anys al capdavant de l’entitat, els associats van tornar a depositar la confiança en Jordi Daban per mantenir la presidència. Malgrat les dificultats que està visquent el sector, Daban va afirmar que mantindrà la mateixa línia de treball.
Tot i que la fussió amb la UH no constava a l’ordre del dia de l’assemblea general de l’AdHA, tots els assistents a la reunió van donar el seu vistiplau perquè es tiri endavant l’operació. Segons va explicar Daban, la UH està propera a la fusió, i s’ha acordat un intercanvi de documentació entre les dues entitats. En aquest sentit, el president de l’AdHA va apuntar que ja s’han lliurat els documents i que resten pendents de rebre els de l’entitat presidida per Xavier Palou. Així mateix, Daban va explicar que s’ha plantejat una comissió conjunta entre les dues associacions per poder arribar a un consens.
L’assemblea general, que va comptar amb l’assistència del 80% dels associats, va reelegir la junta directiva, i Daban com a president de l’AdHA. D’aquesta manera, la junta que hi havia fins ara inicia un nou mandat de quatre anys. En aquest sentit, Daban, que va presentar la memòria del mandat anterior, va assegurar que la junta “serà de continuïtat”.
Pel que fa a les relacions amb el nou Govern, el president de l’associació va explicar que “vam parlar amb Bartumeu i compta amb bona voluntat”. Així, Daban va assegurar que “les nostres reivindicacions i la nostra predisposició són les mateixes, hi hagi el Govern que hi hagi”. En aquest sentit, Daban va afirmar que l’associació seguirà demanant “poder participar en l’assignació de les quotes” i va sostenir que actualment hi ha mancances de personal qualificat, com per exemple recepcionistes: “Dins del país no n’hi ha que estiguin capacitats, ja que han de tenir idiomes, nocions d’informàtica i aptituts de cara al públic”.
Daban va lamentar també la decisió de l’actual executiu de tirar enrere la construcció de l’Arxiu de la Massana, ja que “un museu podria ser un pol d’atracció molt important”. “Hem de fer el possible per trobar trets diferencials amb relació al nostre entorn”, va mantenir el president de l’AdHA, que va recordar que “a Bilbao, hi ha un abans i un després de la construcció del Guggenheim”. Així mateix, Daban creu que s’ha de recuperar “el paper del comerç com a pol d’atracció”.
Finalment, el representant del sector hoteler va incidir en la importància que “Andorra sigui un concepte únic” i va posar com a exemple que “el Tobotronc ha afavorit el sector, però hem de veure el destí Andorra com a globalitat, i no diferenciat per parròquies”.  

La mitjana de pernoctacions hoteleres baixa del 51% fins al 44,8% en els últims dos anys
El president de l’Associació d’Hotelers d’Andorra (AdHA), Jordi Daban, va afirmar que l’ocupació hotelera ha baixat més de sis punts en els últims dos anys. Segons les dades de l’Observatori de la Costa Brava, la mitjana d’ocupació corresponent al 2008 va ser del 44,8%, mentre que el 2006 va ser del 51%, i el 2007, del 46%. Daban va confirmar també que hi ha hagut una davallada de preus, a causa de la crisi econòmica, i va apuntar que s’està produint un “clar retrocés”. En aquest sentit, el president de l’ADHA va preveure que “segurament hi haurà tancament de negocis”.
Pel que fa a la disminució de la ocupació, Daban creu que “cal fer una segmentació de mercats, facilitar que la gent pugui arribar a Andorra i crear nous pols d’atracció”. Així mateix, el president de l’entitat considera que les solucions no les pot aportar l’hoteler de manera individual, sinó que s’ha de fer a nivell de tota la destinació turística d’Andorra.
Segons les enquestes d’ocupació que s’han anat fent cada any, i des del 2006 a través de l’Observatori de la Costa Daurada, l’ocupació mitja anual es troba al 44,8%, els mesos de més ocupació són el gener, el febrer i el març, i els de menys activitat són el maig, el juny i el novembre.
Quant als ingressos i les pernoctacions, la mitjana de nits ha passat de ser de 3,3 el 2006 a 2,4 el 2008, i les pernoctacions han baixat un 9%. A més, el preu mitjà de comercialització ha disminuït gairebé 9 euros entre el 2006 i el 2008, sobretot a causa de la baixada dels preus dels hotels de muntanya, que són els que noten més la disminució de l’ocupació.
L’Associació d’Hotelers d’Andorra es va crear el 2004 i actualment disposa de 76 establiments associats, número que representa el 46% del total dels llits del país i el 31,3% dels locals (incloent únicament els hotels, apartahotels i apartaments, i excloent-hi pensions i residències). Quan es va crear l’entitat, el número d’establiments representats eren 45, posteriorment es van incrementar fins als 82, i actualment han baixat fins als 76.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic