Diari digital d'Andorra Bondia
Els residents i usuaris del Cedre van anar a la basílica de Meritxell i després van tenir el discurs del cap del Govern al centre.
Els residents i usuaris del Cedre van anar a la basílica de Meritxell i després van tenir el discurs del cap del Govern al centre.

L’assessorament per canviar el model del Cedre es licitarà a final d’any


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

A finals d’aquest any es preveu que es liciti l’estudi i posteriorment es publiqui el concurs perquè una empresa doni l’assessorament al SAAS i el ministeri de Salut per tal d’implantar al centre sociosanitari el Cedre el model d’atenció centrat en la persona. Actualment són 126 els usuaris residents i 25 els que acudeixen al centre de dia. Amb el nou model “l’objectiu és revertir aquesta concepció medicalitzada i convertir-lo en un concepte de llar residencial tant per l’atenció com des del punt de vista arquitectònic”, va manifestar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la celebració del dia de Meritxell dels usuaris i dels treballadors del Cedre. 
Espot va dir que espera que a principis de l’any vinent es pugui tenir aquest assessorament per anar implantant el nou model. El ministre d’Afers Socials va remarcar que no s’esperen grans costos en aquest canvi conceptual. Ni a nivell arquitectònic perquè ja hi ha instal·lacions que es poden adaptar aquest model residencial ni tampoc com a recursos.
El mateix ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany, va reforçar aquesta idea i va destacar que malgrat la modificació arquitectònica que s’hagi de fer, “el personal s’haurà d’adaptar a la nova manera de treballar”. Alvarez va remarcar que aquest procés serà gradual i que començarà en una planta del centre sociosanitari el Cedre i es veurà com anirà estenent-se a la resta del centre. 
Espot va remarcar la millora d’ambient i de satisfacció que ha experimentat el Cedre. Fent balanç de la darrera legislatura, el ministre d’Afers Socials va destacar que “els descontentaments manifestats per usuaris i familiars i d’unes mesures que costava implantar ja corresponen al passat”. Segons Espot, “el nivell de satisfacció és més gran i s’han destinat recursos addicionals i es veuen resultats”, encara que també va remarcar que “mai assolim totes les fites i continuem treballant”. 
A la celebració del dia de la patrona d’Andorra, celebrada ahir entre usuaris, familiars i treballadors del centre sociosanitari el Cedre hi van participar a més dels ministres Espot i Álvarez, el cap del Govern i la secretària d’estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll. Però també hi va ser present el director del SAAS, Josep Maria Piqué i el mateix director econòmic i de recursos humans del SAAS, Luis Bondia. Cap dels dos representants del SAAS van fer declaracions malgrat ser el SAAS el titular del Cedre.

Martí lloa Espot 
El cap del Govern va lloar la feina feta per Espot al capdavant del ministeri d’Afers Socials i va destacar la nacionalització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), i de totes les polítiques al voltant de la gent gran i de les persones amb discapacitat liderades pel ministre Espot.  Pel que fa a la demanda del president de la gent gran d’apujar les pensions a 1.200 euros mensuals, el cap del Govern va dir que “ja m’agradaria”, però va recordar la situació dels comptes a les dues caixes de la seguretat social i va recordar la pujada del salari mínim. 
Segons Martí, en matèria d’afers socials “s’han fet avenços molt signficatius i els que diguin que aquest Govern no ha tingut sensibilitat en els temes socials és faltar molt a la veritat”. 

assessorament
canviar
model
Cedre
licitarà
final d'any
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic