Diari digital d'Andorra Bondia

L'Associació de Gent Gran Voluntària dóna suport a les persones majors de 60 anys que aprenen informàtica


Escrit per: 
Agències / Foto: M. T.

L'Associació de Gent Gran Voluntària (AVIM) té com a principal objectiu donar suport als alumnes majors de 60 anys que cada any participen en els cursos d'informàtica que s'imparteixen a l’Espai, el centre d'activitats i formació per a la gent gran de la Fundació Crèdit Andorrà, que tenen mig miler d'inscripcions anuals.

La presidenta de l'associació, Josefina Sànchez, ha explicat que dels més de 200 socis, n'hi ha una vintena que fan torns per tal que cada dia s'ofereixi un suport a la monitora per permetre que tots els alumnes puguin seguir el ritme dels cursos, independentment del seu nivell d'aprenentatge o d'habilitat davant l'ordinador. Són els mateixos exalumnes de l’Espai que l'any 2003 es van constituir com a associació i que actualment, a més d'ajudar als altres padrins, gestionen una mediateca i completen l'oferta d'activitats de l’Espai amb propostes més culturals i socials.
La presidenta de l'AVIM, Josefina Sànchez, i el secretari de l'entitat, Eduard Gasch, han explicat que quan ells van començar a fer informàtica, a finals dels anys 90, els va costar molt aprendre els coneixements bàsics a causa de l'edat i del fet de ser un àmbit que ells no havien tocat mai. És per aquest motiu que van decidir fer de voluntaris per donar suport als nous alumnes, i van crear l'associació, en conveni amb la Fundació Crèdit Andorrà. Actualment, sempre hi ha una mitjana de dos voluntaris per classe, que ajuden als alumnes a introduir-se en el món de la informàtica i les noves tecnologies. Els voluntaris es poden encarregar fins i tot d'impartir la classe en el cas que la monitora estigui malalta.
A banda de donar-los un cop de mà a l'aula, l'associació organitza pel seu compte cursos per practicar els coneixements adquirits o ampliar-los. Per exemple, durant el mes de juliol l'AVIM ha organitzat un taller de disseny d'etiquetes per a CD, un de fotomuntatge i un sobre el teclat de l'ordinador. Paral·lelament, l'entitat organitza activitats fora de l'àmbit informàtic com ara sortides culturals, tallers de manualitats, cinefòrums, etc.
Eduard Gasch ha destacat que les activitats que es poden fer a l’Espai són totalment diferents a les que es poden dur a terme en una casa pairal, ja que la gent que hi participa 'té altres inquietuds i sempre vol saber més i fer coses noves'. Gasch considera que 'al cervell no se'l pot deixar reposar encara que creguis que tens el disc dur ple'. Un altre dels projectes que lidera l'associació és l'elaboració i difusió d'un butlletí trimestral amb informacions i aportacions de tots els socis que ho desitgin. Gasch és el coordinador de la publicació i és on posa en pràctica tots els seus coneixements informàtics.
De la seva banda, la presidenta de l'AVIM ha explicat que són els mateixos membres de l'associació els que proposen a la Fundació Crèdit Andorrà de fer activitats complementàries al programa de l’Espai, i que s'encarreguen d'impartir els tallers. Sànchez també ha destacat que la Fundació va ser la primera entitat del país que va començar a oferir cursos d'informàtica i de noves tecnologies per a la gent gran, una activitat que està molt consolidada i que és la que té més èxit entre tota l'oferta de l’Espai. De fet, des de l'any 1999, quan la Fundació Crèdit Andorrà va posar en marxa el programa d’activitats per a la gent gran, hi ha hagut més de 3.800 inscripcions a algun curs o taller d'aquesta matèria. Si a aquesta dada s’hi suma la resta d’inscripcions a altres activitats culturals i socials, en total hi ha hagut gairebé 5.000 inscripcions.
Josefina Sànchez també ha incidit en la necessitat de no perdre l'essència de l'associació, que és el voluntariat, i ha animat a tots els seus membres a implicar-se per tal que participin activament en la tasca de suport als alumnes del centre. Actualment l'entitat té uns 220 socis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte