Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de l’acte commemoratiu celebrat a l’Art Hotel.
Moment de l’acte commemoratiu celebrat a l’Art Hotel.

L’Associació per la Síndrome de Down formarà part de la FAAD


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

L’Associació per la Síndrome de Down d’Andorra (ASDA) s’adherirà a la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD). Aquest és l’anunci que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la presidenta de l’ASDA, Clàudia Rodrigues, van fer ahir al vespre en l’acte commemoratiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat, que va aplegar 150 persones. Rodrigues va explicar que ja han tingut els primers contactes i que ara només els falta “signar els papers”. També va aprofitar l’ocasió per reivindicar una implicació més gran de la societat “en la inclusió de les persones amb síndrome de own en tots els àmbits”. Segons Rodrigues, són persones que necessiten que se’ls valori “la superació contínua per aconseguir els seus objectius”. Tots els participants van coincidir a qualificar la síndrome de Down com una “condició” i no pas com una “malaltia” o una “discapacitat”. En aquest sentit, Espot va dir que la millor manera d’integrar la discapacitat és fer-la irrellevant, ignorant-la, per això ara no de persones amb discapacitat, sinó amb capacitats diferents. 

Precisament,  la presidenta de la FAAD, Anna Parramon, va anunciar que volen potenciar el projecte d’empreses inclusives. Així, han fet ja els primers contactes amb la Cambra de Comerç per donar a conèixer els beneficis de formar part d’aquest projecte.

Andy Trias, president de l’Assemblea de drets humans de la Federació Catalana Síndrome de Down, va ser l’encarregat d’explicar les seves vivències com a persona amb síndrome de Down recollides precisament en un llibre que porta el mateix títol que la xerrada d’ahir: Ignorant la síndrome de Down. En forma de col·loqui, conduït pel periodista, Àlex Lliteras, Trias va anar desgranant el seu testimoni. “Soc una persona de cap a peus, amb un cromosoma de més”, va subratllar, i va reconèixer que la societat ha canviat molt en els seus seus 46 anys de vida, però considera que no és prou solidària amb les persones que tenen síndrome de Down i que encara hi ha força casos de discriminació per la seva condició, com recull en les seves memòries. Sense complexos, Trias va recordar com abans se’ls anomenava “mongòlics o subnormals” i es considerava “vergonyós” néixer amb la síndrome de Down. Per a ell és molt important reconèixer que “tots som iguals i tots som diferents”; de manera que el més important és l’amistat: “estimar l’altre pensi com pensi”. Igualment va reivindicar que “hem de poder decidir per nosaltres mateixos, no som nens petits”, i va valorar la implantació a Andorra del programa Vida independent.  

Al final de l’acte, Trias va signar versions del seu llibre en català i castellà. Una publicació, va repetir, amb la qual el que intenta “és internacionalitzar les meves memòries”. 

Associació per la Síndrome de Down
faad

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte