Diari digital d'Andorra Bondia
Teresa Milà i Jordi Olivé, durant la roda de premsa, aquest matí.
Teresa Milà i Jordi Olivé, durant la roda de premsa, aquest matí.

L’atenció a adolescents en risc es va disparar durant la pandèmia


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: SFGA

El servei especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (SEAIA) va duplicar al 2020 l'atenció als adolescents de 16 a 18 anys. Així, si al 2019 en van ser 65, el 2020, la xifra es va enfilar fins als 137, segons es desprèn de la memòria presentada aquest matí per la secretària d'Estat, Teresa Milà, i el director del departament d'Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé. Aquest augment contrasta amb la davallada de més d'un 50% dels casos d'infants atesos de 0 a 10 anys, de manera que si al 2019 van ser 120, al 2020 només 47. 

La causa de l'augment de l'atenció en unes edats i la disminució en unes altres és la mateixa: la pandèmia de la Covid i concretament, el confinament. Així ho ha posat en relleu Olivé en comentar les dades. En el cas dels infants més petits, la crisi sanitària ha dificultat més poder detectar i "intervenir" en les possibles situacions de risc, mentre que la franja dels adolescents ha estat la que "més dificultats ha tingut a l'hora d'assumir el confinament", ha remarcat. Ansietat, problemes de salut mental i dificultats de relació han estat algunes de les situacions que més han patit els adolescents, ha detallat Olivé. 

En conjunt, però, les dades s'equilibren i el nombre d'infants i adolescents atesos al 2020 va ser de 263, un 4,4% menys que al 2019 quan en van ser 275. Pel que fa al caràcter de les situacions de risc en les quals ha intervingut el servei són "semblants a les del 2019", ha apuntat Olivé. Un 42% (112), ho van ser per negligència en la cura i l'atenció, un 19% (50) per incapacitat parental i un 16% (41) associades a conductes de risc dels adolescents. Les intervencions relacionades amb violència de gènere van ser 24; per maltractament físic i psicològic, 20; i 2 per violència filoparental.

Per "enfortir" la detecció de possibles situacions de risc en els més petits, tant Milà com Olivé han explicat que durant el 2020 i en els primers mesos del 2021 s’han reforçat els programes de prevenció “per detectar quan abans una situació de risc, intervenir el més ràpid possible i evitar-ne l’agreujament”. A més, en el marc de la pandèmia, s’han realitzat totes les gestions prop dels infants, adolescents i joves, així com de les famílies, per continuar amb l’atenció i el seguiment i alhora pal·liar els efectes del confinament.

En concret, Olivé s'ha referit a un nou programa pilot que s'està implementant: Units, que ha començat a funcionar en diverses escoles bressols i centres de primera ensenyança, on una tècnica del ministeri està en contacte permanent amb els professionals educatius i els assessora per detectar i derivar possibles casos de risc en els menors d’edat que atenen a les aules.

Des d'Afers Socials, es considera que els efectius amb què es compta per atendre infants i adolescents és suficient, segons ha assegurat Milà. 

Més infants acollits en famílies que al centre residencial

El servei d’Acolliments Familiars adreçat a la valoració, l’orientació, l’assessorament i el seguiment de les persones i les famílies acollidores i dels infants i els adolescents acollits, va atendre un total de 33 infants i adolescents i 26 famílies durant el 2020. Dels 33 infants i adolescents acollits, 27 ho van ser en família extensa i 6 en família aliena. 

En aquest sentit, Olivé, ha destacat que el nombre d’acolliments familiars a Andorra és superior al nombre d’infants i adolescents que resten en acolliment residencial al CRAE La Gavernera, on al llarg del 2020 van arribar a residir 25 infants i adolescents. “Una dada que marca una important diferència amb els països del nostre entorn”, ha remarcat. Això és el resultat “de la bona feina de protecció de la infància i la voluntat de potenciar l’acolliment familiar com a mesura de protecció més idònia per als infants i adolescents que tenim en situació de desemparament”. La despesa total que es va generar va ser de 113.000 euros, un 4% més que el 2019.

25 famílies volen adoptar i 6 culminen el procés

El servei d’Adopcions va atendre durant l’any passat  un total de 25 famílies, 6 de les quals van culminar el procés d’adopció. A més n’hi va haver 12 que es van interesar per l’adopció, 5 va passar el procés de valoració i 2 van restar en espera d’assignació.

A més, el servei també va fer l’acompanyament postadoptiu de  44 famílies i 40 infants, adolescents i joves. Olivé, ha destacat el bon funcionament del seguiment postadoptiu.

El programa d’adopcions d’infants pretén establir mesures de protecció definitives per als infants en situació de desemparament que per diversos motius han estat declarats en situació d’abandó, segons ha recordat Olivé.

afers socials
Atenció
adolescents
pandèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte