Diari digital d'Andorra Bondia
Miguel Leturia va ser el segon ponent de la jornada tècnica celebrada ahir.
Miguel Leturia va ser el segon ponent de la jornada tècnica celebrada ahir.

L’atenció centrada en la persona s’implanta a El Cedre en uns 30 usuaris


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Ahir va tenir lloc la primera visita al centre sociosanitari El Cedre d’un grup d’experts que han d’intervenir en el canvi del model residencial, que ara estarà més centrat en la persona. Tal com va avançar el BonDia, El Cedre té previst implantar el nou model amb una prova pilot, i ahir el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, va avançar que es vol començar amb dos grups d’una quinzena de persones cadascun, d’una mateixa planta de la residència. Ahir es va celebrar durant tot el dia una jornada tècnica que, sota el títol Mantenir la dignitat i l’autonomia de la gent gran: l’atenció centrada en la persona (ACP), va reunir tots els professionals del país que han de participar en aquest canvi de model.

Aquest model ja ha començat a implantar-se des de fa uns quatre anys a la residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. La Fundació Pilares és qui ha guiat aquest canvi, que comporta també un canvi d’arquitectura en la residència, que s’està executant ara mateix. La presidenta d’aquesta fundació, Pilar Rodríguez, va explicar que fer el canvi del model tradicional cap a l’ACP és un procés llarg, però que, mentre es va implantant,  ja es veuen resultats. Rodríguez va destacar que “hi ha una evidència científica que les persones grans estan millor perquè perceben que se’ls té en compte i fan coses que els agraden”. Segons aquesta experta, els usuaris, les persones, guanyen “en més qualitat de vida i millor benestar emocional, així com un major control”, va dir. 

Rodríguez va explicar que a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell aquest canvi no ha suposat un increment de plantilla, sinó una formació de tots els professionals  d’aquest centre cap a aquest canvi de model. 
Benazet va destacar que ja fa temps que van visitar la Fundación Matía, a Sant Sebastià, i que s’ha tardat set anys a realitzar tot el procés de transformació. “Volem començar amb  El Cedre perquè sigui com una taca d’oli que vagi estenent-se a altres residències del país”, 
va dir. Benazet va remarcar que és un primer pas que es fa en l’àmbit residencial del país i que vol tenir una continuïtat immediata. 

Allotjament alternatiu
El primer que haurà de fer El Cedre, com ja ho està fent la residència l’Albó, i ja ho han fet tots els centres que tenen implantat el nou model, és un canvi arquitectònic. “Parlem de persones, no de pacients, i parlem d’allotjament alternatiu al domicili i no de centres residencials”, va explicar Miguel Leturia, que ha de guiar la transformació del model d’El Cedre. En aquest sentit, les residències es veuen com a espais amb personalitat,  on cada habitació és decorada a gust de l’usuari i on els horaris no són estrictes”, i no només es cobreixen les necessitats bàsiques, sinó que es pretén garantir els drets al màxim, tenir en compte la història de la vida de cada persona i identificar les seves preferències i adaptar-les a la rutina diària”, va dir Leturia. 

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que el model d’Andorra ha de tendir cap a l’ACP “perquè així ens ho marca des de fa quatre anys la Llei de serveis socials i sociosanitaris,  i hem de transcendir de la visió conceptual i anar a la pràctica”, va remarcar. 
Espot va destacar com a passos fets el canvi a la residència l’Albó, però també la junta de familiars d’El Cedre, com una acció més d’aquest nou model, i així vol que es vagi escampant per totes les altres residències, Sant Vicenç d’Enclar, La Rabassa, i també per centres privats,  com La Salita. Són canvis que s’aniran fent i, ara per ara, no es noten resultats notoris, tal com es va demostrar en la pregunta d’un particular a les jornades celebrades ahir, que va dir que per a la seva àvia volia aquest model però que no el troba enlloc al Principat. 

Canvi d'organització
Segons els experts que van intervenir ahir, el nou model de l’ACP suposa un canvi en l’organització dels centres, que ha de ser liderat per un equip. Però també altres aspectes importants, com va apuntar Leturia, en el sentit d’una necessitat d’un personal “estable”, que les persones siguin ateses pels mateixos professionals, i que no cal que vagin en bata blanca. 

La jornada d’ahir també va comptar amb directors d’altres centres, com de Lamourous o el de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, que van explicar les seves experiències en la implantació del model de l’ACP. Però, a més, l’arquitecte Xavier Garcia també va parlar de com modificar el disseny de les residències perquè siguin un allotjament alternatiu al domicili. 

Atenció
centrada en la persona
El Cedre
usuaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte