Diari digital d'Andorra Bondia

L’atenció a la diversitat ofereix a les empreses més opcions d’èxit


Escrit per: 
M. S. C.

Una empresa, sigui una gran corporació o una PIME, si no és capaç de gestionar la diversitat perd oportunitats. Aquest és l’avís que va llançar ahir l’expert en responsabilitat social de les empreses, administracions i organitzacions del tercer sector Josep Maria Canyelles al teixit econòmic del país. Convidat per la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Canyelles va assenyalar que quan els negocis se saben adaptar la seva organització millora i que fixant-se un objectiu superior els guanys flueixen sols. “No es tracta de guanyar diners per guanyar diners”, va indicar.
L’expert va afegir que les empreses no s’han de limitar a complir el marc legal sinó que han de ser sensibles amb el que la societat n’espera i han d’aportar valor. Això vol dir que després d’adoptar aquestes formes de procedir acceptin que han millorat en aspectes com ara el clima intern o els valors. “Si només es contracten discapacitats per complir la llei no s’anirà més enllà”, va dir.
Canyelles també va destacar que no sempre és necessari oferir incentius perquè els privats contractin treballadors amb diversitat funcional. Així, va posar l’exemple d’una empresa de transports on el 70% dels assalariats tenen una discapacitat física. A banda de l’adaptació a les instal·lacions que va fer en un inici, el propietari ja no ha tingut cap més cost addicional i no té problemes d’absentisme ni baixes, i gaudeix d’una plantilla més motivada. L’expert va acceptar que en alguns casos (alguns tipus de discapacitats) cal que l’administració doni bonificacions perquè aquests treballadors no suposin un element desfavorable per a l’empresa o bé disposar d’una organització especial perquè aquestes persones amb més dificultats puguin realitzar una feina productiva en un entorn més amigable. Això comportaria també un estalvi per a l’Estat.
El que és cert és que amb la crisi és més difícil que les empreses apostin per persones amb diversitat funcional. Per això va apel·lar a les companyies a perdre la por de contractar discapacitats i a saber captar el millor talent, ja que una persona amb autisme, per exemple, pot ser molt adequada per a una feina que requereix un alt nivell de concentració.
Canyelles va fer aquestes declaracions en el marc del lliurament dels premis en memòria d’Antoni Rogel, que es van concedir a Albert Llovera (com a persona discapacitada pel seu esforç personal i la integració a la vida social i participativa) i a Joaquim Juan (per la seva tasca en defensa dels discapacitats).

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic