Diari digital d'Andorra Bondia
Villarrubla, Filloy i Mas en la compareixença d'aquest matí.
Villarrubla, Filloy i Mas en la compareixença d'aquest matí.

L’atenció psicològica als afectats per la Covid, en marxa la setmana vinent


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: SFGA

El programa específic d’atenció psicològica a les persones afectades per la Covid es posarà en marxa a partir de la setmana que ve. Aquesta és la previsió que fa el ministeri de Salut i que ha anuncit la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la compareixença dedicada a donar-ne més detalls. Cal recordar que el recurs s’adreça a les persones de més de sis anys que hagin patit la malaltia, que hagin tingut un procés de dol relacionat amb el virus o que s’hagin vist greument afectades per les mesures derivades de la pandèmia. El programa consta de vuit sessions i el Govern hi destina una partida de 225.000 euros per poder donar resposta a unes 800 persones. El cost de les sessions serà de 36 euros cada una, el 65% de les quals l’assumirà l’Administració i el 35% restant, 12,60 euros, l’usuari. 

Al llarg d’aquesta setmana Salut espera que els psicòlegs signin el conveni a títol individual. Un conveni que el Govern no ha firmat amb el Col·legi de Psicòlegs, sinó que el conveni d’aquest programa concret és amb cada un d’ells “perquè ens ha semblat el sistema més operatiu”, ha dit la secretària d’Estat, que ha precisat que sí que han estat en converses amb el Col·legi, que “ha esmenat” algunes qüestions. Sobre el nombre de psicòlegs que s’hi han apuntat, ha assenyalat que encara no ho han fet perquè precisament “estan revisant el conveni”, però els consta que n’hi ha molts d’interessats.  

La finalitat del recurs és poder atendre el major nombre de persones possible. En paraules de Mas, “voldríem que el màxim de persones poguessin tenir accés al programa”. De tota manera, ha obert la porta que el metge referent o el psiquiatre pugui fer una rederivació a aquest servei si ho considera convenient i sempre amb un criteri clínic. També ha indicat que la freqüència i el contingut de les visites els establirà el professional. El Govern retribuirà per separat cadascuna de les sessions.

Pel que fa a les persones que actualment estan rebent atenció psicològica derivada de les conseqüències de la Covid, Mas ha indicat que serà el mateix psicòleg qui ho posi en coneixement del metge referent i aquest derivi al psicòleg. Per avaluar el programa, es farà una anàlisi de la diferència entre la puntuació inicial i la final dels diferents tests, s’analitzarà la taxa de finalització o abandonament del tractament i una enquesta de satisfacció anònima als usuaris.

Per la seva banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, s'ha referit a la derivació al recurs que el psicopedagog podrà fer directament dels alumnes que ho necessitin. En aquest sentit, ha explicat que són sobretot els adolescents els qui han tingut un impacte més acusat dels efectes de la pandèmia, manifestat en “més ràbia i més pors, estan més sensibles”. Així, hi ha alumnes que mai abans no havien passat pel psicopedagog i ara ho necessiten. Per la ministra, “aquest programa se suma a altres iniciatives de prevenció que es duen a terme a les escoles”, com ara el reforç de les tutories per ajudar els alumnes a gestionar les emocions. 

També el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha explicat la derivació que podrà fer el treballador social de les persones o famílies usuàries dels serveis socials al metge referent perquè al seu torn els derivi al psicòleg. També ell es va referir als joves i adolescents com un dels col·lectius més afectats perquè “han vist truncades les seves expectatives”. I l’altre grup de la població que n’ha resultat “molt afectat” és el de la gent gran, va subratllar, sobretot “per l’aïllament” que han patit. A més, ha explicat que s’han detectat moltes situacions d’angoixa per les dificultats econòmiques que han experimentat. Per això, “es podran beneficiar de la cobertura econòmica total amb un ajut”.

Filloy espera trobar Ordenament  “endreçat”

El ministre Víctor Filloy ha declarat que assumeix el nou encàrrec al ministeri d’Ordenament Territorial amb il·lusió, ganes i amb la intenció de continuar amb els projectes en curs d’aquesta cartera i amb els nous que s’hagin d’afrontar. A més, ha assenyalat que el ministre actual, Jordi Torres, ha fet “molt bona feina” i que té el convenciment que trobarà “un ministeri molt endreçat”. Fins que en prengui possessió, però, ha manifestat que continuarà tirant endavant amb el mateix compromís els projectes d’Afers Socials. 

L’atenció
psicològica
afectats
covid
marxa
setmana vinent
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic