Diari digital d'Andorra Bondia
L’aturada a Catalunya perjudica els transportistes i comerciants del país
L’aturada a Catalunya perjudica els transportistes i comerciants del país

L’aturada a Catalunya perjudica els transportistes i comerciants del país


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: P.G.

La carretera N-145 va quedar tallada al trànsit ahir més de deu hores. Des de les 6.30 h, els piquets, membres de l’organització proreferèndum i ara prorepública, es van situar al centre de la carretera amb pancartes reivindicatives en pro de la democràcia i sobretot per denunciar la repressió policial espanyola que va viure Catalunya l’1-O. L’aturada general va bloquejar completament la frontera del riu Runer i transportistes, línies de bus, i treballadors a banda i banda de la frontera es van quedar parats a la carretera. Aquesta situació, però, també es repetia en bona part de l’eix pirinenc i moltes carreteres de Catalunya. Des d’Andorra, diferents sectors econòmics es mostren preocupats perquè desconeixen com pot afectar tot el procés català els seus negocis en els propers dies.
L’aturada general va tenir una afectació important al Principat. Els comerciants van xifrar en un 30% les vendes perdudes. “Si comptem que un dia entre setmana d’octubre el 70% són vendes per als residents, podem dir que hem perdut un 30% de clients de fora que no han pogut venir”, va explicar Antoni Miralles, vicepresident de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres. Quant a les importacions, l’aturada va afectar sobretot el producte fresc, com el peix, que a partir de dos quarts de set matí no va poder entrar al Principat i es va quedar bloquejat a la Seu.
El gerent de l’associació de transportistes de mercaderies d’Andorra, Víctor Filloy, va explicar que molts transportistes ja estaven avisats pels mateixos proveïdors de les afectacions de l’aturada a Catalunya, però d’altres no i es van quedar ahir aturats a l’N-145. Filloy va remarcar que van decidir proveir-se de carburant a França, però va denunciar “la poca predisposició de les autoritats duaneres a colorar el gasoil de calefacció a la duana del Pas”. Segons Filloy, obligaven els camions a dirigir-se a la frontera del riu Runer per colorar el gasoil de calefacció, ja que, segons el gerent dels transportistes, i extraoficialment, a la frontera del Pas ja no coloren el gasoil de calefacció. “Això, però, suposa que camions de mercaderies perilloses han de creuar tot el país, perquè no volen fer-nos el favor de colorar al Pas”, va comentar Filloy. El portaveu dels transportistes va fer aquesta crida perquè per al 12 d’octubre vinent, festiu a Espanya, també volen proveir-se de carburant a França i volen poder colorar la part del gasoil per a la calefacció al Pas de la Casa.

Transport internacional
Per altra banda, les línies de transport internacional també es van veure afectades. El director de l’Estació Nacional d’Autobusos, Jaume Vidal, va manifestar que el 90% dels serveis de les línies internacionals es van anul·lar. Des de Montmantell, Jordi Troguet va informar que es van suspendre les línies d’Andorra a Lleida. “Van sortir dos autobusos a les 6.30 i a les 8.00 i només un va poder passar, per això vam anul·lar el servei”, va explicar.
Tant comerciants com transportistes es mostraven preocupats perquè desconeixen l’afectació que les mobilitzacions a Catalunya els  ocasionar els propers dies. “Alguns proveïdors a Catalunya ens han dit que l’aturada durarà dies”, va dir Filloy.
Durant tot el matí, els mossos d’esquadra es van dedicar a negociar amb els piquets a l’N-145 i també a l’N-260, per obrir i descongestionar el trànsit. I es van produir algunes obertures de pocs minuts. Abans de les deu del matí van deixar passar uns cotxes durant menys de 10 minuts i després van decidir tornar a tallar la carretera, i poc abans de les dues del migdia van tornar a deixar passar durant cinc minuts. L’assemblea de l’organització va decidir finalment que obririen el pas definitiu a partir de les cinc de la tarda. Però durant aquestes més de deu hores els camions, cotxes de turistes i de treballadors i també autobusos van haver de quedar-se aturats a l’asfalt, i d’altres van decidir, si podien, tornar enrere, o bé a la Seu o bé a Andorra.
El que sí que es va permetre en coordinació amb els mossos va ser la circulació de vehicles per motius sanitaris. Abans de les nou del matí passava un vehicle d’un home que anava a Andorra a fer-se un tractament de quimioteràpia i també una dona que tenia un volant mèdic, així com un camió amb aviram. 
Des de l’organització també van manifestar als mossos que tenien aigua per a aquells conductors que ho desitgessin. Josu Biguri, de Navarra, anava en caravana i sortia d’Andorra. Aturat a l’entrada de la Seu ja sabia que la carretera estava tallada perquè a la duana l’havien informat. Feia més de dues hores que estava parat i va explicar que comprenia la mobilització de l’aturada general a Catalunya: “Em sembla que hi ha raons més que poderoses per fer això i potser alguna cosa més després de l’actuació de les forces policials espanyoles.” Josep Maria Melsió, transportista que venia de França i es dirigia a Solsona per també manifestar-se, després de dues hores i 42 minuts aturat va explicar que estava per la causa però “no entenc aquesta aturada a la carretera, perquè no hi veig cap sentit”, va dir.
Francesc Torrecillas, conductor de Directbus, anava cap a Barcelona i estava aturat a la Seu d’Urgell. Portava quinze viatgers que volien anar a l’aeroport de la capital catalana per agafar un vol, però va decidir fer marxa enrere. “Ens caduquen les hores de conducció i hem de parar el vehicle, i per tant hauré d’intentar girar i tornar cap a Andorra”, va dir.
Daniel Obazco, de Galícia, venia d’Andorra i anava a dinar a Saragossa, però aturat a la carretera va manifestar que no sabia que hi hauria talls a les carreteres. Tot i això va manifestar que entenia la causa. “Estem amb els catalans”, va dir.

aturada
Catalunya
transportistes
comerciants
país
Comentaris: 1

Comentaris

Ja veieu quin deplorable servei d'ordre i de tràfic s'ha convertit això dels mossos d'escuadra! Com diem els transportistes que tot el dia estem a la carretera: "enyorem a la Guardia Civil"!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic