Diari digital d'Andorra Bondia
Sandro Rosell i Joan Besolí, durant el judici.
Sandro Rosell i Joan Besolí, durant el judici.

L’Audiència absol Joan Besolí i Sandro Rosell per manca de proves


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

L’Audiència Nacional espanyola va absoldre ahir l’expresident de l’FC Barcelona Sandro Rosell i el gestor andorrà Joan Besolí, i també els altres quatre acusats de blanquejar comissions il·lícites pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i un contracte d’esponsorització amb Nike. La sala, després de valorar les proves practicades en el judici i no poder acreditar les acusacions, emparant-se en el principi in dubio pro reo (en cas de dubte s’afavorirà l’imputat) va fallar a favor dels acusats. Rosell i Besolí han estat més de 21 mesos en presó preventiva, per ser els que més càrrega acusatòria tenien, i van sortir de la presó a finals del febrer passat, 24 hores després que s’iniciés el judici.
Quan va finalitzar el judici, el fiscal, en veure com certes proves havien caigut va modificar les conclusions provisionals i va rebaixar-ne les penes. Per a Rosell va demanar sis anys de presó per delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal; cinc anys per a Besolí i penes d’entre un any i onze mesos i un any i mig per a la dona de l’expresident de l’FC Barcelona, Marta Pineda, i els altres tres acusats, Pedro Andrés Ramos, José Colomer i Shahe Ohannessian. La fiscalia els acusava de formar part d’una organització criminal que va ocultar quasi 20 milions d’euros de les comissions il·legals que obtenia qui va ser president de la Confederació Brasilera de Fútbol (CBF), Ricardo Teixeira. En la seva sentència, la secció primera de la sala penal explica que després de realitzar la valoració entre la prova practicada a instància de l’acusació i la de la defensa, “únicament ha sigut possible arribar fins on hem arribat, operant en aquesta valoració amb observança del principi in dubio pro reo”.
La sentència és crítica amb l’acusació que ha mantingut la fiscalia quan parla dels cinc milions d’euros en comptes andorrans que Rosell diu que havia de pagar a Teixeira. Segons la sentència, si es pretén demostrar que aquests cinc milions no eren un deute, sinó que eren diners que volia blanquejar, nega que sigui assumible aquesta tesi quan no hi ha cap prova de delicte d’inici per determinar que sigui blanqueig.
El tribunal recorda que la investigació va ser iniciada arran d’una comissió rogatòria dels Estats Units derivada d’una investigació duta a terme per la fiscalia de Nova York sobre la participació de funcionaris de la FIFA a activitats delictives i les sospites que aquests haguessin rebut milions de dòlars en concepte de pagaments il·lícits com suborns i comissions clandestines per empreses de mitjans de difusió i màrqueting esportiu.
Aquests suborns i comissions no han estat provats, i per això s’ha determinat que els moviments fets entre Besolí i Rosell i altres acusats d’aquests cinc milions d’euros i els seus reintegraments no tenen res a veure amb aquesta operació anomenada Ailanto, CBF, Nike, tal com plantejava el ministeri fiscal.
Les defenses dels acusats Besolí i Rosell, ja absolts, hauran d’estudiar ara si reclamen indemnització pels gairebé dos anys que van estar privats de llibertat. Pel que fa al gestor andorrà, Gemma Martínez, lletrada que defensa la causa a Andorra, va explicar que reclamaran l’arxiu de la causa també oberta a la Batllia, després de l’absolució dictada per la Justícia espanyola. Martínez va manifestar que “la corrupció entre particulars per la qual s’establia el tipus de blanqueig no és punible a Andorra, i per tant al Principat no existia el delicte subjacent”, va dir. Tot i això, la intenció és demanar que la Batllia arxivi la causa i aixequi les mesures cautelars, que van ser el bloqueig dels comptes que Besolí tenia al banc. 
La part de la possible reclamació de la indemnització la portaran els lletrats que han defensat Besolí a Espanya.  Martínez va dir que la sentència confirma la impressió que ja tenien, “d’una manca de prova i d’indicis per mantenir l’acusació”.
L’absolució és especialment rellevant si es recorda la posició infal·lible de la jutge Carmen Lamela durant la instrucció de la causa, fins al punt de denegar totes les peticions de llibertat que les defenses de Rosell i Besolí van fer en reiterades ocasions i negar a l’empresari andorrà de veure el seu fill a l’hospital, que va quedar en cadira de rodes després de patir un accident dies abans d’entrar a la presó. El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, va celebrar la sentència. “El sol fet que una persona que estava acusada de delictes molt greus sigui absolta, ja és positiu”, va dir.

La presó preventiva, qüestionada a les xarxes

Ni dos minuts van trigar les reaccions a les xarxes socials després que es publiqués a diferents mitjans de comunicació la sentència absolutòria de l’Audiència Nacional de Rosell i Besolí. A Catalunya, l’expresident de l’FC Barcelona es va convertir en trending topic i va tenir molts tweets de suport, i aquí al  país, Besolí també va rebre paraules de suport que recordaven el seu patiment a la presó, ja que  estar tancat el va privar de poder veure el seu fill accidentat. També es va parlar dels dos anys de vida que la Justícia ha robat tant a Rosell com a Besolí. El periodista Josep Lluís Trabal obria un tweet per reflexionar-hi. Altres comptes andorrans van debatre sobre la presó preventiva i com indemnitzar els dos anys de vida perduts. Els polítics catalans Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Josep Rull van destacar la injustícia patida per Besolí i Rosell i van qüestionar l’actuació de la  jutge Lamela.

 

sandro
Rosell
Joan
Besolí
absolts
Audiència
manca
proves

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte