Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir.

L’auditoria externa per la fuga del pres començarà el 10 de febrer


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va anunciar ahir que l’auditoria externa per complementar la investigació interna sobre la fuga d’un pres de la presó de la Comella a finals d’octubre començarà el 10 de febrer. El ministre va detallar que aquell dia un grup de professionals francesos, tots ells vinculats a ministeri de justícia gal, començaran una estada d’entre quatre i cinc dies al país per “analitzar i visualitzar” els diferents espais del centre penitenciari per tal de poder elaborar l’informe corresponent.

La voluntat del Govern és que amb aquesta auditoria, més enllà de la fugida puntual, es pugui fer una revisió del centre penitenciari per evitar que es puguin repetir situacions similars i si cal, introduir millores. Fins ara, s’ha completat un estudi intern que va derivar en l’obertura de tres expedients disciplinaris a agents de la presó, perquè es va considerar que hi havia professionals que potser no havien fet prou bé la seva tasca el dia dels fets. De fet, es va apuntar que hi podria haver una presumpta falta molt greu i tres presumptes faltes greus per part de tres agents del centre. El pres va fugir el 25 d’octubre a la tarda i va estar tres hores fora del centre fins que se’l va trobar i detenir. Posteriorment se li va fer un judici ràpid i va tornar a ingressar a la Comella.

Personal
Rossell va parlar de l’auditoria durant la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres en la qual va anunciar el nomenament de set nous agents penitenciaris després d’haver finalitzat el període de prova pertinent. Els set agents van ser nomenats com a funcionaris en període de formació en els edictes del 10 de gener i el 28 de febrer del 2018 i es van formar del 12 de març al 26 d’octubre.

Un cop passats aquests processos de manera satisfactòria, es va iniciar el període final de prova entre el 28 de novembre del 2018 i el 27 de novembre del 2019. El titular d’Interior va confirmar que tots els agents han superat amb èxit aquest període i per aquest motiu se’ls ha nomenat com a funcionaris, tots ells per ocupar el lloc de treball d’agent penitenciari del grup funcional C.

Amb aquestes incorporacions Rossell considera que el cos té un nombre d’agents suficient. Ara bé, sí que va apuntar que potser “hi ha alguna petita mancança en algun departament del centre”. Igualment, va detallar que tots els nous membres del cos són homes, però li va restar importància a la poca presència femenina. “Hi ha persones a qui els pot interessar la feina i altres que no”, va exposar, afegint que és habitual que “els homes tinguin més interès, però no vol dir que qualsevol senyora no tingui les mateixes oportunitats ”. Amb tot, Josep Maria Rossell va assegurar que de moment la presència de dones “està coberta i no hi ha cap problema”. Una falta de dones que també es constata en altres cossos especials, com pot ser la policia o els bombers.

S’aprova el procés de selecció d’un nou notari
El consell de ministres va aprovar ahir la convocatòria del procés de selecció mitjançant un concurs d’oposició d’un nou notari. Segons va detallar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, les persones que vulguin optar a la nova plaça hauran de presentar les seves candidatures abans del 15 de maig i els exàmens els duran a terme entre el desembre i el gener del 2021. El procés de selecció consta d’una fase de concurs, amb una ponderació d’un 20% del total i d’una fase d’oposició que representa el 80% de la puntuació. Finalment, el febrer del 2021 es preveu que el tribunal esculli l’aspirant, que a partir de llavors haurà de passar un procés de formació de sis mesos en les notaries del país. Si el supera, se li farà un certificat que serà necessari perquè el Govern el nomeni i pugui prendre possessió de les seves funcions després de jurar el càrrec.

Font, Cinca i Arasanz, nous membres de la CASS
El Govern va nomenar ahir el seus tres nous representants al consell d’administració de la CASS que han de substituir Jean Michel Rascagneres, Josep Delgado i Vladimir Fernàndez. S’ha proposat l’exconseller general i impulsor del grup Virtus Unita, Albert Font, l’exministre de Finances, Jordi Cinca, i la també exministra Susanna Arasanz, que acompanyaran l’actual integrant del consell d’administració també designada pel Govern, Carla Guerrero. Amb aquests quatre noms, Eric Jover va destacar que es disposarà de dos perfils de formació econòmica i dos més de l’àmbit sanitari. 

Els nous membres tindran plenes facultats a partir del 30 de gener. Ara, el consell d’administració de la CASS ha de fer una reunió per nomenar el nou president de l’ens i repartir la resta de funcions.

Les tarifes de la ITV s’apugen un 1%
Les tarifes de la ITV s’apugen un 1%, coincidint amb l’IPC del 2019. Així, la primera i segona inspecció periòdica o de vehicles greument accidentats i les voluntàries de vehicles de les categories L, O2 i M1 tindran un cost de 21,50 euros, vint cèntims més. Pel que fa a les inspeccions fora de termini de les categories M1 i N1, passaran a tenir un cost de 40,25 euros mentre que la tercera serà de 91,35 euros.

auditoria
externa
fuga
pres
començarà
10 febrer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic