Diari digital d'Andorra Bondia
 El cap de Govern i el ministre de Salut van protagonitzar una nova compareixença televisiva per respondre directament a les preguntes dels ciutadans.
El cap de Govern i el ministre de Salut van protagonitzar una nova compareixença televisiva per respondre directament a les preguntes dels ciutadans.

A l’aula, millor sense mascareta


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Facundo Santana

“Demanaria a les escoles que han aplicat els criteris més severs, fent portar les mascaretes dins de l’aula, que podrien llevar-los”. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha llançat aquest consell en la compareixença que, en companyia del cap de Govern, Xavier Espot, han protatonitzat aquest vespre, retransmesa per Andorra Televisió. Un El Govern respon per donar resposta a dubtes i preocupacions de la ciutadania: les vacunes, que es retardaran “al primer trimestre del 2021” com a molt aviat; les quotes de treballadors forans, amb un gerro d’aigua freda per als extracomunitaris, que es contractaran “subsidiàriament”, o algunes mesures de cara a la temporada d’hivern, com els cribratges als treballadors més exposats. Aquestes han estat algunes de les qüestions que han desfilat pels aproximadament 50 minuts de compareixença  per respondre les preguntes enviades en 65 correus electrònics, distribuïdes per blocs i, tot s’ha de dir, en un format que ha perdut certa frescor en no llegir-se els plantejaments directes dels ciutadans.

El port de la mascareta, a les aules i en les activitats extraescolars, les creences i desinformació sobre com podrien afectar negativament la salut, és clarament una de les qüestions que més preocupa. Una “lògica preocupació”, assumeix el ministre. “Totes les limitacions derivades de la Covid-19 poden produir algun efecte sobre nosaltres; la mascareta, no més que altres”, i el seu ús és “una eina molt eficaç” demostrada en el temps i amb “molt poc impacte ni sobre els esportistes d’alt nivell”.

Instruments
Els instruments amb què compta el sistema sanitari per fer front a una nova onada també van quedar sobre la taula: als 52 ventiladors (“una xifra enorme”) s’hi sumen les contractacions de personal: tres geriatres, anestesistes-internistes, infermers i personal auxiliar;  i les instal·lacions al Cedre, una planta d’hospitalització geriàtrica; i a l’hospital, on s’estan acabant les obres del servei de cirurgia major ambulatòria que en cas de “necessitat es pot revertir en UCI”.

Per a la vacuna caldrà paciència, ha reiterat Benazet: la d’Oxford no arribarà fins al “primer trimestre del 2021”, mentre que la Kovacs estarà “a partir de la primavera-estiu”. Això sí, ha tornat a garantir, hi haurà suficient subministrament “per vacunar bona part de la població”.

Sobre la incidència de la infecció al país, les eines que es fan servir per mesurar-la i la imatge exterior, va ser Espot qui va enviar “cert missatge de tranquil·litat”, tot recordant que “Andorra és el segon país que més diagnostica” i que, lògicament, la incidència és elevada, “perquè si tires la canya, és més fàcil que pesquis”.

Un dels blocs de l’espai televisiu s'ha concentrat a respondre les preguntes (sis) sobre la temporada d’hivern. Hi ha un “diàleg franc i intens” amb el sector turístic, va assegurar Espot, que ha anunciat els cribratges massius i periòdics als treballadors del sector turístic, com a l’estiu. Les quotes de treballadors contractats fora seran inferiors a altres anys, amb prioritat per als del país, els comunitaris i “subsidiàriament, els extracomunitaris”.

Benazet ha avançat que  canviaran els criteris per a qui torni d’un altre país: ja no s’hauran de confinar aquells que procedeixin de fora de la Unió Europea, sinó que s’hauran de realitzar un test. De pas, ha tornat a recomanar a tothom adreçar-se a l’stop lab sempre que calgui.

Espot ha reconegut problemes en el transport públic, amb “situacions de tensió puntualment”, i ha afirmat que sobrepassar l’aforament marcat serà objecte de sanció. S’incidirà en la mascareta i l’ús de desinfectant en pujar a bord.

Finalment, els negocis que encara no han reobert, sobretot en l’oci nocturn: avaluen aprovar mesures d’ajut que ara  el reglament no contempla.

mascaretes
aules

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Amb el tema de la vacuna d'Oxford, l'adenovirus utilitzat és de mico (Macaco) i en tant poc de temps és impossible comprovar els seus efectes a llarg termini sobre la fertilitat i el càncer. Sembla que per voler solucionar una alarma social i mundial, es vulgui reduir encara mes la població. Per contra la vacuna Sputnik V, si és d'adenovirus humà i durant dècades s'ha estudiat que l'adenovirus humà no tingui efectes sobre la funció reproductiva i càncer, però no es comenta i no hi ha intenció de comprar en cap moment. Baja, ara si ja entenc. Corrupció i terrorisme. No es Bill Gates que afirma, que per solucionar el gran problema de les emissions de CO₂ s'ha de reduir dràsticament la població humana?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte