Diari digital d'Andorra Bondia
Acte reivindicatiu de col·lectius feministes a les portes de l’hospital de la Seu, amb motiu del 8-M.
Acte reivindicatiu de col·lectius feministes a les portes de l’hospital de la Seu, amb motiu del 8-M.

L’avortament: dia decisiu


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

L’Ajuntament de la Seu aprova una moció de la CUP per presentar avui una “exigència” al patronat de la Fundació Sant Hospital.

Com una “exigència”, perquè l’Ajuntament forma part del patronat de la Fundació Sant Hospital “i per tant tenim capacitat de condicionar directament” les decisions. Així és com va defensar la regidora de la CUP, Xènia Antona, la moció sobre el dret a l’avortament presentada pel seu grup municipal i aprovada per unanimitat en el ple de dilluns al vespre. Així és com arriba a la reunió prevista per avui, en la qual l’alcalde i president de la Fundació, Jordi Fàbrega, ja havia anunciat coincidint amb els actes del 8-M que tenia intenció de plantejar el tema al Bisbat d’Urgell, l’altre membre del patronat i principal escull, va recordar Antona, perquè les dones que tenen el centre com a hospital de referència es puguin acollir a aquest dret.

La moció reclama també que la interrupció voluntària de l’embaràs comenci a ser un servei que s’ofereixi “de manera immediata”  i  “insta” la Generalitat a posar els recursos necessaris per evitar que les dones que hagin d’avortar siguin derivades cap a centres privats.  També per “garantir que les dones no han de passar per situacions denigrants” com “xantatges emocionals” o haver-se de sotmetre a entrevistes realitzades amb “criteris moralistes”.

Antona va insistir que “tot i la legislació existent, l’accés a l’avortament no està garantit en tot el territori, i per tant les dones no estan en igualtat de condicions”, sinó al contrari, es produeix una diferència de tracte “classista” quan algunes dones han de recórrer a la sanitat privada.

Carlota Valls, de Compromís per la Seu, va manifestar un suport “sense cap mena de reserva” a la moció i va centrar la seva intervenció en les causes que, en opinió del seu grup, motiven la situació: “la prevalença d’hospitals vinculats a l’Església catòlica, per la qual cosa demanem que es revisin els concerts”; la “inacció” del departament de Salut, “que durant anys ha vist com s’incomplia un dret i no n’ha fet ni cas” i el “caràcter immobilista” de qui ha governat el Pirineu. Només va puntualitzar que s’ha de plantejar a l’FSH tant l’avortament farmacològic com el quirúrgic.

Marian Lamolla, en nom de l’equip de govern, a banda d’expressar l’acord amb la moció, va insistir que si es donen “llargues entrevistes, són denunciables”, igual que va recordar que “encara que es derivi a una clínica privada, el procediment és sense cap cost”. A la Seu, va explicar, es deriven les pacients a Balaguer i el seguiment es fa a l’hospital de la Seu.

avortament
Dia
decisiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte