Diari digital d'Andorra Bondia
L’arquitecte Xavier Orteu i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, miren el projecte guanyador.
L’arquitecte Xavier Orteu i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, miren el projecte guanyador.
La façana posterior de l’edifici Node.
La façana posterior de l’edifici Node.

L’edifici Node substitueix el Cloud


Escrit per: 
E. A. A. / Fotos: Facundo Santana / Andorra Telecom

L’edifici Node, ideat pel despatx d’arquitectura Orteu, serà la nova seu d’Andorra Telecom. El projecte, segons l’arquitecte titular, Xavier Orteu, situa “les persones al seu epicentre: les que hi treballaran, les que l’utilitzaran i les que el visitaran; les persones del barri, les de la resta d’Andorra i també els turistes”. Tant per la seva conceptualització com per la plasmació sobre els plànols, el Node s’allunya volgudament del Cloud i, més que impactar, pretén “ser un espai de convivència i de vida” que s’integri de manera diferent amb l’avinguda Meritxell, on  tindrà una cara més urbana, que amb el barri del Fener, on hi haurà més “espais de relació”, com ara una plaça i unes grades. Segons les previsions d’Andorra Telecom, el Node serà una realitat la primavera del 2025 i la seva construcció tindrà un cost de 16 milions d’euros.

El ministre de Turisme i Telecomunicacions i president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres, i el director general de la companyia, Jordi Nadal, acompanyats per la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, han estat els encarregats de lliurar aquesta tarda els premis als projectes finalistes del concurs d’idees per a la nova seu d’Andorra Telecom. En el seu parlament, Torres ha subratllat que un edifici públic “té una doble responsabilitat: ha de respondre a les seves necessitats internes, en aquest cas les d’Andorra Telecom, però igualment ha de servir per millorar l’entorn on se situa”. Amb relació al projecte guanyador, el ministre s'ha mostrat convençut que Node aconseguirà “donar resposta als reptes i expectatives que un edifici d’aquestes característiques planteja per a la companyia pública, per a l’eix comercial, per a la parròquia i per a les persones”.

Pel seu cantó, la cònsol major d’Andorra la Vella ha destacat que les noves oficines d’Andorra Telecom “aportaran un important flux diari de visitants, fet que contribuirà a la revitalització de Prada Ramon, Riberaygua i Travesseres”. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d’una zona que concentra una cinquena part dels negocis de la parròquia, vora 700, i que està sent objecte d’un pla integral de reactivació amb millores com ara la conversió d’alguns dels seus carrers en espais per a vianants. Marsol ha reconegut que el Comú hauria preferit una plaça pública en aquest espai, però en qualsevol cas “l’acord que hem assolit és bo per a Andorra la Vella i per al barri, ja que mantenim espais públics importants”. En aquest punt ha assenyalat que Andorra Telecom ha renunciat “al 40% de la seva parcel·la” per cedir-la al Comú. 

30 mesos d’obres
Ara que ja hi ha un edifici guanyador, Andorra Telecom preveu un termini de set mesos perquè els arquitectes puguin enllestir el projecte i quatre mesos més perquè es pugui escollir una empresa constructora. Si es compleixen aquests terminis, les obres començaran el setembre del 2022 i finalitzaran 30 mesos després, és a dir, la primavera del 2025. Segons ha dit el ministre Jordi Torres, el cost estimat de 16 milions d’euros ja “té en compte els increments dels costos que hi ha hagut en el sector de la construcció”.

Finalment, Xavier Orteu ha insistit que el Node, batejat així amb la voluntat d’emfasitzar que es tracta d’un punt estratègic que possibilita les connexions i les relacions entre les persones, no tindrà res a veure amb el projecte fallit de The Cloud. Així, segons l’arquitecte, s’està plantejant “una arquitectura totalment diferent, molt més inclusiva i pensada per a les persones”.

“No volem que sigui un espectacle, volem que es visqui i que es pugui utilitzar, i per això estem intentant aplicar el sentit comú”, ha afegit. Quant al compliment dels terminis, ha dit que “nosaltres ja hem començat a posar fil a l’agulla, ja que s’ha dut a terme un esforç previ molt important”, i per tant, confia que es podrà respectar al màxim la data límit per tenir el projecte a punt.

Un projecte que prioritza “el benestar humà, la sostenibilitat i la tecnologia d’avantguarda”
La idea principal darrere el Node és fer una arquitectura centrada en les persones, creant “un espai de convivència, de connexió i de vida al seu voltant”. Per aconseguir-ho, l’equip d’arquitectes que l’han dissenyat ha treballat prioritzant “el benestar humà, la sostenibilitat, el respecte per la natura i la utilització de tecnologia d’avantguarda”. D’una banda, i tenint en compte que l’edifici estarà en plena avinguda Meritxell, l’arquitectura tindrà una façana més urbana, amb una aparença que vol contribuir a aportar “tranquil·litat i serenor” en un entorn molt sorollós. En canvi, de cara al carrer Sant Salvador s’obriran “places, graderies i espais de relació”.

Quant als espais interiors, l’arquitecte Xavier Orteu ha detallat que seran oberts, dinàmics i flexibles, de manera que es puguin adaptar “als canvis i a les noves realitats”. Així mateix, ha indicat que s’ha treballat “d’acord amb el medi ambient”, alineant-se amb els objectius de la transició energètica. El material constructiu predominant serà la fusta i, a més, el Node tindrà una coberta vegetal i un sistema d’il·luminació natural i ventilació que el faran “sostenible, eficient i saludable”.

edifici
Node
cloud
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic