Diari digital d'Andorra Bondia
Vilella i Margalef van presentar les zones i els itineraris cartografiats, ahir al matí.
Vilella i Margalef van presentar les zones i els itineraris cartografiats, ahir al matí.

L’EDNA cartografiarà un centenar d’itineraris de muntanya per al 2020


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

L’Espai de Neu i Allaus (EDNA) del Centre d’estudis de la neu i la muntanya (Cenma) preveu tenir cartografiats fins a un centenar d’itineraris de muntanya la temporada 2019-2020 en el marc del projecte ATES (Escala de classificació del terreny d’allaus). Fa tot just un any que es va presentar aquest programa i fins ara s’hi han traçat ja 37 itineraris. La cartografia, segons va explicar la directora de l’EDNA, Aina Margalef, “està pensada per a practicants d’esports de muntanya” amb la finalitat d’establir com de propens és el terreny que hi hagi allaus. Per determinar-ho es tenen en compte factors com ara la vegetació, la seva configuració i si s’hi donen allaus habitualment. Així, tant els terrenys com els itineraris es classifiquen, de menor a major propensió d’allaus, en simples, complexos o exigents. 

El projecte ATES es va engegar amb el finançament del ministeri de Turisme i està cofinançat pels set comuns a través d’Infoturisme d’Andorra Turisme i es porta a terme des del Cenma i l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA). A més de dotar d’una nova eina els practicants d’esports d’hivern per reduir el nombre d’accidents per allaus, el projecte serveix “per desbloquejar els itineraris de muntanya clàssics d’Andorra i donar-ne a conèixer altres de menys freqüentats i que també poden ser interessants”, va dir Margalef. 

Precisament ahir es van presentar dues noves zones cartografiades: Entor i Incles Siscaró, que se sumen a les dues ja existents de Sorteny i Ransol i en les quals s’han instal·lat panells amb una sèrie de recomanacions. Al gener estaran col·locats els panells de la vall de Rialb i el port d’Envalira i al llarg d’aquest hivern s’enllestiran els de Grau Roig, les valls de Montaup i la vall del Riu, i la zona del Comapedrosa. Per a la temporada 2019-2020, està previst que els panells estiguin presents a la resta de zones esquiables d’Andorra: la vall de l’Angonella, cortals de Sispony, cortals d’Encamp, les valls de Madriu-Perafita-Claror, i els dominis d’Arcalís, Pal Arinsal i Soldeu el Tarter. 

10 anys de l’EDNA
L’Espai de Neu i Allaus celebra el desè aniversari de la seva creació i per això ha estrenat un nou logotip i un web renovat www.allaus.ad més adaptat a dispositius mòbils i amb un canvi de disseny, tal com va explicar el director de l’OBSA, Marc Vilella. “La finalitat, va puntualitzar, és ajudar la gent a planificar millor les rutes quan vulguin anar a la muntanya”. Ara s’hi pot trobar el traçat de la ruta, diferents punts d’interès i informació sobre els perills. En aquest sentit, Vilella va detallar que, combinant la cartografia amb el butlletí sobre perills de riscos d’allaus, “et dona una sèrie de recomanacions a seguir a la muntanya”. La informació es completa amb una fitxa que explica l’itinerari i que es pot descarregar en pdf i amb alguns consells de circulació a la muntanya. 

Margalef va definir l’EDNA com un entorn de divulgació creat pel grup de rescat de muntanya de bombers d’Andorra, el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) i l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem). El seu objectiu és donar a conèixer la seguretat a la muntanya hivernal, tant a nivell científic com de rescat, a partir de cursos, xerrades, fulletons, vídeos i llibrets. També compta, des del 2010, amb un parc detector de víctimes d’allau, instal·lat a Grau Roig, que és gratuït i el pot utilitzar tothom que vulgui i que es fa servir com a eina pedagògica. Per aquest motiu, el visiten els alumnes de les diferents escoles del país.

546 participants als cursos de l’EDNA

Margalef va explicar que prop de 800 persones han participat als cursos organitzats per l’EDNA durant aquests deu anys. En concret, s’han realitzat vint edicions del nivell 1, de 18 hores, que tracta sobre conceptes bàsics, com nivologia, allaus, un rescat bàsic, material i circulació i en el qual han participat 375 persones; deu edicions del nivell 2, de 20 hores, més avançat i pràctic, amb 135 persones; i tres jornades de reciclatge, de deu hores, que han comptat amb 36 participants. De cara a aquesta temporada d’hivern, tenen previstos dos cursos de nivell 1, del 28 de gener al 2 de febrer, i els dies 8 i 9 de febrer; un del nivell 2, que serà els dies 8 i 9 de març i una jornada de reciclatge per als dies 2 i 3 de febrer. La investigadora va valorar de manera molt positiva aquestes xifres de participació. Quant al perfil dels assistents, va assenyalar que sobretot es tracta d’esquiadors de muntanya i de freeride i alguns treballadors de pistes. Pel que fa al gènere, un 75% dels participants són homes. Margalef també va assenyalar que cada vegada hi acudeixen persones que comencen a practicar aquests esports i que estan més conscienciades sobre els perills que la neu comporta. 

EDNA
cartografiar
itineraris
muntanya
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte