Diari digital d'Andorra Bondia
El president de l’EFA, Francesc Mora, en una compareixença davant de la premsa.
El president de l’EFA, Francesc Mora, en una compareixença davant de la premsa.

L’EFA alerta que l’obligació d’apujar l’IPC pot fer tancar algunes empreses


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) alerta que l’obligació d’augmentar l’IPC als salaris de menys de 24.000 anuals fixada en el paquet de mesures urgents elaborat pel Govern pot provocar el tancament d’algunes empreses. En una carta enviada al cap de Govern a finals de gener, l’entitat remarca que aquesta decisió és una “ingerència” per al bon funcionament de les empreses i pot ser una dificultat per a les que es troben en una situació delicada. Així, recorda que la major part dels salaris d’Andorra se situen per sota dels 24.000 euros, i per tant, la mesura afecta la gran majoria d’empreses del país.

És per això que defensa la “flexibilitat per decidir o acordar amb els treballadors increments no necessàriament al nivell de l’IPC si la situació de l’empresa no s’ho pot permetre”. A més, adverteix que no s’haurien d’imposar certes càrregues als empresaris sense tenir coneixement de la realitat de cada societat. 
L’EFA tampoc està d’acord amb la pròrroga d’un any dels contractes de lloguer que vencin aquest 2019 recollida en les mesures urgents. L’associació empresarial argumenta que amb la modificació d’aquesta norma administrativa es posa en risc la seguretat jurídica del país en el sector immobiliari. Arran d’aquest fet, indica, la decisió del Govern pot “induir a una desinversió en aquest sector”, segons es recull a la carta a la qual ha tingut accés el BonDia. L’Empresa Familiar Andorrana aposta, en canvi, per fer una anàlisi de la realitat d’aquest mercat i es mostra favorable a mesures vinculades a incentius fiscals o urbanístics.
De la mateixa manera, l’entitat empresarial està en desacord amb la decisió d’incrementar les pensions inferiors a 1.050 euros, sempre que s’hagi cotitzat un mínim de 25 anys. L’EFA assenyala que “el principi de pensió contributiva en combinació amb ajudes específiques a aquells col·lectius que ho necessiten ja estan previstes actualment”. És per això que considera que crear mecanismes d’increments no contributius pot suposar obligacions a mitjà i llarg termini que podrien resultar “inassumibles” econòmicament.
L’única mesura que l’EFA comparteix és l’increment del salari mínim fins a 1.050 euros. Així diu que, tot i suposar un cost addicional per a l’empresa, pot comportar un increment del consum intern a més de ser un element de cohesió social. 
Tot i així afegeix que qualsevol mesura d’aquest tipus s’ha d’implementar després d’un diàleg previ amb els agents econòmics per mesurar-ne els impactes. De fet, remarca que el paquet dissenyat pel Govern requereix més “reflexió” i “fonamentació” i lamenta que es pren de forma “precipitada” i sense tenir en compte l’impacte que pot suposar a mitjà i llarg termini en termes de despesa pressupostària. També reitera que les mesures poden generar inseguretat jurídica, amb la mala imatge que això suposa, i alerta que factors que suposin rigidesa en l’actuació dels agents econòmics, que impliquin increment dels costos per a les empreses i que generin inseguretat jurídica erosionen la competitivitat, si bé es recolzen els factors de cohesió social i d’ajuda a les persones que ho necessiten. En la carta adreçada al cap de Govern, l’organització empresarial remarca que les partides pressupostàries per a la protecció social han anat creixent els darrers anys i considera que actualment aquesta protecció és “raonable”.

EFA
mesures urgents
lloguer
IPC
salaris
pensions
empresa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte