Diari digital d'Andorra Bondia
Els comerciants de l’eix central han notat aquest Nadal un augment de les vendes respecte al 2021.
Els comerciants de l’eix central han notat aquest Nadal un augment de les vendes respecte al 2021.

L’eix central torna a demanar una FP específica en comerç


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

Es tracta d’una demanda que no és pas nova. Ja el 2017 la llavors Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell va presentar diverses propostes al Govern per promoure la contractació de professionals del sector del comerç i per pal·liar la dificultat per trobar persones qualificades van proposar la creació d’una branca específica de Formació Professional destinada exclusivament a professionalitzar i qualificar els empleats. Ara, la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, insisteix perquè “a nivell de treballadors, el sector del comerç sempre estem una mica justos de personal, sobretot a nivell de contractacions fixes”. En aquest sentit, puntualitza que a l’eix central sempre es refereixen a contractes fixos “perquè no tenim la temporalitat tan forta com pot ser a zones de pistes o hostaleria”. I sis anys després de la demanda d’una formació específica “seguim amb dificultats per trobar gent qualificada”. Yebra diu que “no sabem quantificar” quants empleats fan falta.

És per això que tot i assumir que la solució a aquesta problemàtica és difícil en aquests moments, si no hi ha gent que vingui de fora i la borsa de treball a Andorra no cobreix les necessitats del sector, recorda que “sempre havíem proposat una formació professional en el tema de comerç per a la gent jove del país per començar a crear una professió i que el comerç no sigui el calaix de sastre de molta gent”. La presidenta de l’eix central considera que la formació seria un punt important a tenir en compte. “Hem parlat amb el ministeri d’Educació i estan treballant aquest tema”, remarca. “Nosaltres ja hem passat la necessitat” i confia que en el futur es pugui materialitzar aquesta petició que ha d’ajudar també a qualificar els professionals que s’hi dediquen. 

De fet, en la presentació del Pla estratègic de comerç que es va realitzar ara fa un any ja es va assenyalar la professionalització del sector i la millora de l’atenció al públic com un dels reptes de cara a avançar en competitivitat.  

Més vendes per Nadal
Pel que fa al balanç de les festes de Nadal a nivell de vendes, Sònia Yebra afirma que “han anat molt bé i s’han superat les dades de l’any passat fins a apropar-se molt a les del 2019”.
Segons va explicar, cal tenir en compte que les vacances, a diferència d’altres anys,  han estat tres setmanes. Així, en caure els festius en cap de setmana ja des de la setmana abans de Nadal hi va haver força moviment “i normalment això no sol passar i ho hem notat a les vendes. I és que depenent de com caiguin els festius, afecta molt i influencia molt les vendes. Així doncs, estan contents perquè hi ha hagut afluència i això s’ha traduït en un augment de les vendes. “No ens podem queixar de les vendes, i si això continua així vol dir que hem revertit una mica la situació”, remarca la presidenta de l’eix central. De tota manera fa notar que el fet que l’índex de preus al consum és molt alt i l’apujada de les tarifes elèctriques són obstacles que frenen les famílies a nivell de despesa i capacitat de consum en productes que no siguin de primera necessitat.

Quant a la campanya de rebaixes que va començar el 23 de desembre passat, Yebra assegura que “estan funcionant bé, estem contents també”. 

Any de la recuperació?
Podem parlar del 2022 com de l’any de la recuperació o ho serà aquest 2023 que tot just encetem? La presidenta dels comerciants de l’eix central es mostra molt prudent preguntada sobre aquest tema. En relació amb el 2022, la presidenta dels comerciants de l’eix central explica que a partir de l’esclat de la guerra a Ucraïna, “va costar, sobretot entre el març i l’agost”. Reconeix que després a l’hivern les vendes s’han anat recuperant, “però no podem dir que estem en procés de recuperació total de pandèmia”, puntualitza. 

I per aquest 2023 Yebra remarca que “la previsió a nivell internacional no és massa bona”,  ja que  “estan parlant de recessions, dels IPC alts i de l’apujada dels tipus d’interès”. Caldrà veure, però, quina és l’evolució del conflicte bèl·lic i de les implicacions que això pugui tenir tant a nivell turístic com comercial. El que sí es pot dir, en qualsevol cas, és que a nivell de vendes el final de l’any passat i l’inici d’aquest han començat amb bon peu.  

eix central
comerç
FP
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic