Diari digital d'Andorra Bondia
L’enquesta d’Estadística i Andorra Telecom dedica un apartat a les competències digitals dels usuaris de les TIC.
L’enquesta d’Estadística i Andorra Telecom dedica un apartat a les competències digitals dels usuaris de les TIC.

L’enquesta sobre les TIC fa evident la “bretxa digital” entre homes i dones


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’Estadística sobre l’equipament i l’ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars, elaborada conjuntament pel departament d’Estadística i Andorra Telecom, posa de manifest l’existència d’una “bretxa digital” entre homes i dones, així com diferències amb  relació a l’edat, nacionalitat, situació personal i nivell d’estudis dels usuaris.

De fet, el darrer bloc de l’enquesta, que s’emmarca en les previsions de la Llei del Pla d’estadística 2018-2021 i en el desplegament del programa estadístic per al 2018, fa referència a les activitats TIC vinculades a les competències digitals de la població que s’han fet en el darrer any; un apartat, però, que a diferència d’altres de l’estudi, no inclou cap comparativa amb la mitjana de competències digitals de la població europea.

Així, d’entre les deu activitats analitzades, les dones només asseguren que tenen més competències de mitjana que els homes, un 36,9%, davant un 34,3%, en la utilització d’opcions avançades per organitzar i analitzar dades, com ordenar, filtrar utilitzar fórmules i crear gràfics, entre d’altres.

En canvi, en la resta d’activitats són els homes els que denoten tenir més competències, i, en algun cas, amb diferències superiors als 17 punts percentuals. És el cas, per exemple, del canvi de configuració de qualsevol software, inclosos el sistema operatiu i els programes de seguretat, en què la mitjana de l’activitat és del 40,6%, en el cas dels homes, i del 23,3%, en el de les dones.

També hi ha diferències notables pel que fa a la creació de presentacions o documents amb text, imatges, taules o gràfics, un 56,6% (homes), enfront d’un 41,2% (dones), i en la utilització de taules de càlcul, un 66,6% davant d’un 55,8%. 

En aspectes com la transferència d’arxius entre dispositius, la instal·lació de software o aplicacions, l’ús de programari d’edició de fotografies, vídeos i fitxers d’àudio i la còpia o moviment d’arxius o carpetes els percentatges de diferència entre homes i dones és, excepte en el primer cas, inferior a cinc punts.

L’enquesta posa de manifest que les activitats més freqüents són transferir arxius entre ordinadors o dispositius mòbils, amb el 73,1% de mitjana, utilitzar programes de text (70,1%) i copiar o moure arxius o carpetes (64,7%), mentre que l’activitat menys generalitzada és escriure codi en un llenguatge de programació (6,5%). 

enquesta
TIC
bretxa digital
homes
dones
Número de vots: 305
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic