Diari digital d'Andorra Bondia
Dels catorze ingressos per grip, nou han estat per grip B i cinc per grip A.
Dels catorze ingressos per grip, nou han estat per grip B i cinc per grip A.

L’epidèmia de grip arriba al nivell mitjà amb 103 casos en set dies


Escrit per: 
P.G. / Foto: J.G.

L’epidèmia de grip ha passat d’un nivell de baixa intensitat a un nivell mitjà. La grip va començar l’onada epidèmica (superant el llindar epidèmic) dues setmanes abans d’acabar el 2017, i aquest període acostuma a durar entre vuit i deu setmanes. Des de llavors, s’han anat incrementant els casos. I si durant la primera setmana epidèmica, la 51, es van notificar 24 casos, a la 52 en van ser 36, però la primera setmana de l’any, la passada, els casos es van multiplicar fins a arribar als 103. També vam acabar l’any amb només un cas hospitalitzat (des que es va iniciar el període de vigilància, el passat mes d’octubre). Durant la primera setmana de l’any, ja s’han comptat un total de catorze hospitalitzacions. Dels catorze ingressos per grip, nou han estat per grip B i cinc per grip A.

Des del ministeri de Salut, remarquen que la taxa d’incidència de la setmana 52 es va situar als 46 casos per 100.000 habitants, i es va iniciar la fase d’ascens de l’onada epidèmica estacional, tot i que a nivell estacional de baixa intensitat. En la primera setmana de l’any, la taxa s’ha situat en 131,8 casos per 100.00 habitants i s’ha assolit un nivell mitjà d’intensitat. Pel que fa a la incidència acumulada, ja se situa en 235 casos per 100.000 habitants, amb un  total de 184 casos notificats des que es va iniciar el període de vigilància de la grip el passat 2 d’octubre. D’aquests 184 casos, 80 afecten a homes i 104, a dones. 

Dels catorze casos que han requerit hospitalització, nou (cinc homes i quatre dones) han estat persones majors de 65 anys. Però també cal remarcar l’ingrés d’una nena de 4 anys i d’un nen d’entre 5 i 14 anys, com a col·lectius més vulnerables. 

Des del ministeri també expliquen que “ens trobem amb una temporada gripal amb predomini de grip B. En aquest sentit, cal assenyalar que la vacuna contra la grip utilitzada en la campanya de vacunació conté les quatre soques dels virus gripals circulants, dues soques del virus B i les dues soques del virus A”.

Amb relació a la campanya de vacunació contra la grip, amb les dades provisionals disponibles fins al moment, el nombre de vacunes administrades és de 5.653. Pel que fa a les dades procedents de la vigilància virològica, de les 33 mostres recollides fins ara, tretze han estat positives per al virus de la grip, deu per al tipus B i tres per al tipus A. 

grip
epidèmia
hospital de Meritxell
Salut
malaltia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte