Diari digital d'Andorra Bondia

L’equip d’atenció integral a la dona atén 144 persones en nou mesos


Escrit per: 
Redacció

 

El volum de persones que han acudit a l’equip d’atenció integral a la dona víctima de violència domèstica s’ha situat en uns nivells força importants en els nou primers mesos de l’any, tal com mostren les dades facilitades des del centre, dependent del ministeri de Salut, Benestar i Treball.

D’aquesta manera, cal assenyalar que entre el mes de gener i el setembre han estat 144 les dones que han estat ateses pels diferents professionals que integren aquest equip.
Una de les dades que posen de manifest des d’aquest equip és que dels casos atesos es desprèn que l’edat mitjana d’aquestes víctimes és de 35 anys i que la majoria tenen fills. De fet, les estadístiques mostren la mitjana és d’1,5 fills per dona.
D’aquestes persones ateses per l’equip, 88 acudien per primera vegada aquest any a aquest recurs social, i 56 més són casos que ja es van obrir l’any passat i que tenen continuïtat enguany, ja que el problema que pateixen aquestes dones encara no s’ha solucionat i segueixen necessitant un seguiment.
Una de les dades més rellevants que han facilitat des d’aquest recurs d’atenció a la dona és que el 98 per cent de les víctimes han relatat que han patit més d’un abús, de manera que gairebé 1 de cada 10 dones pateix abús físic, psíquic, ambiental, econòmic i social, segons posen en relleu els professionals del centre.
De les dades facilitades també es destaca que la franja d’edat d’aquesta violència és força àmplia, ja que la víctima més jove atesa aquest any té 16 anys i la més gran, 58.
I incidint en el perfil de les usuàries d’aquest servei, cal assenyalar que una part molt important estan casades. D’aquesta manera, 38 de les dones ateses tenen aquest estat civil, mentre que 34 estaven en tràmits de separació. De la resta, 23 són solteres i 33 més són divorciades o separades.
Pel que fa al lloc de residència, les dones viuen majoritàriament a la capital. Així, 38 de les persones ateses viuen a Andorra la Vella i 26 més a Escaldes-Engordany, i cal assenyalar que també hi ha 33 dones d’Encamp, amb la qual cosa les víctimes d’aquesta parròquia se situen en segon lloc per darrere de la capital.
Finalment, quant a la nacionalitat, les víctimes portugueses ocupen el primer lloc, ja que l’equip ha atès en aquests nou mesos de l’any 47 dones d’aquesta nacionalitat. Les segueixen les dones espanyoles, ja que les víctimes que van manifestar que tenien aquesta nacionalitat han estat 34. En tercer lloc hi ha les dones de nacionalitat andorrana, de les quals l’equip n’ha atès 24.
Una altra dada molt rellevant que cal destacar en aquest apartat de les nacionalitats és que les dones sud-americanes ateses per l’equip s’eleven a 21, xifra que no deixa de ser significativa tenint en compte que per percentatge aquest tipus de nacionalitat és més minoritària al país que les altres tres esmentades.
Cal recordar que l’equip d’atenció integral a la dona víctima de violència domèstica es va crear l’any 2006 per atendre les persones que eren víctimes d’aquest tipus de violència. D’aquesta manera, les dones poden rebre de manera gratuïta els serveis d’atenció mèdica i social que puguin necessitar per fer front a una situació de violència de gènere.
L’any passat el volum de persones ateses va superar les dues-centes, i tal com van alertar les autoritats, aquesta xifra suposava un increment considerable respecte de l’any anterior. De fet, aquests més de dos-cents casos eren el doble dels que s’havien registrat l’any 2007.
Cal recordar que aquest any s’ha hagut de lamentar la mort d’una dona a mans de la seva parella, un fet excepcional al país que va fer que des de l’executiu es manifestés que s’intentaria millorar les eines per lluitar contra la violència domèstica i de gènere.

192 casos de delictes de maltractament al llarg de l’any passat
La memòria de l’any judicial corresponent a l’exercici 2008-2009 posa de manifest que el volum de delictes en aquest període relatius a maltractaments ha estat de 192. Tot i que des de la fiscalia s’assenyala que aquesta xifra es manté en els mateixos nivells que en anys anteriors, es lamenta la mort, aquest any, d’una persona a mans de la seva parella. És per això que la fiscalia ha reiterat la voluntat de continuar lluitant de manera ferma contra aquest tipus de violència.
De fet, aquesta voluntat es posa de manifest cada vegada que se celebra l’obertura de l’any judicial i el fiscal general, Robert Ampuy, fa balanç de l’activitat corresponent a l’any anterior. En aquest sentit, ja en discursos anteriors Ampuy va mostrar la fermesa de la fiscalia a l’hora de combatre aquest tipus d’actituds, i de fet això es plasma en peticions de penes molt severes per a les persones que agredeixen la seva parella. En molts dels casos als tribunals és habitual que, a més a més de la violència física, es jutgi la violència psíquica, de què sovint aquestes persones també són víctimes.
En relació amb aquesta memòria cal assenyalar que els delictes contra la vida i la integritat de les persones ocupen el tercer lloc en les estadístiques criminals, amb 543 procediments penals.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte