Diari digital d'Andorra Bondia

L’equip d’atenció a la dona ha atès el primer semestre de l’any 124 persones


Escrit per: 
Redacció

L’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència Domèstica ha atès durant el primer semestre de l’any un total de 124 dones, una xifra força elevada si es té en compte que al llarg del 2009 la xifra de dones ateses per aquest equip va ser de 182.

Cal recordar que en aquest centre s’atén tant les dones que han estat víctimes de maltractaments físics com psíquics i en aquest sentit cal destacar, segons les dades facilitades des del Govern, que el 98% d’aquestes persones han patit més d’un abús, entre els quals cal destacar el psicològic, el físic, el sexual, social i econòmic. Totes les víctimes, però, tenen en comú el fet d’haver patit abús psicològic, tal com destaquen des d’aquest centre.

El perfil
Quant al perfil de la víctima cal assenyalar que, durant aquest semestre i pel que fa a les edats, la més jove de les dones tenia 18 anys mentre que la dona més gran en tenia 74. 46 d’aquestes dones estaven casades, la qual cosa representa un 37% del total; 18 més estaven casades, tal com van exposar al facilitar les seves dades personals en el moment de la primera atenció, però en tràmits de separació; 20 més eren solteres, 26 separades i nou estaven divorciades.
Quant a la nacionalitat, cal assenyalar que el 36%, és a dir, 45 dones, són de nacionalitat portuguesa; en segon lloc es troben les espanyoles amb 27 casos i les andorranes, amb 25. Pel que fa a les dones de nacionalitat francesa, l’equip d’atenció integral només n’ha atès tres en aquest primer semestre d’any.
Pel que fa a les edats, cal assenyalar que la gran majoria tenen entre 26 i 45 anys. D’aquesta manera, 73 de les dones ateses al llarg d’aquest semestre se situaven en aquesta franja. Concretament, 38 tenien entre 36 i 45 anys, mentre que 35 en tenien entre 26 i 35. 27 més tenien entre 46 i 55, i 11 en tenien entre 15 i 25. La resta de les dones ateses tenien més de 56 anys o no van voler facilitar la seva edat. 
Una altra de les dades recollides pels professionals que atenen aquestes persones en aquest centre d’atenció integral és la dels fills, és a dir, quants fills tenen de mitjana les dones que hi van a demanar ajuda. D’aquesta manera, de les dades recollides es determina que cadascuna d’aquestes dones tenen 1,5 fills. En molts dels casos, també és habitual que no només sigui la dona la que demana ajuda sinó que els fills també han de ser atesos pels professionals de l’equip, entre els quals es troben una treballadora social i una educadora social.
Les xifres d’aquest primer semestre evidencien que, un any més, i si se segueix aquesta evolució, és possible que se superin les xifres de l’any anterior. D’aquesta manera, cal assenyalar que ja l’any passat els volums assolits van ser superiors als registrats l’any anterior. En aquest sentit, i a tall d’exemple, es pot comprovar com ja aquest primer semestre supera les xifres assolides durant tot el 2008. Així, en el que va d’any, l’equip ja ha atès sis dones més que durant tot el 2008. Les darreres anàlisis sobre aquest increment posaven de manifest el fet que l’equip sigui cada vegada més conegut per les dones, però també s’assenyalava la crisi com un dels factors que pot tenir una influència directa en aquest increment. Els problemes econòmics, de fet, poden ser un detonant perquè en el si de la família hi pugui haver maltractaments. Cal recordar que un dels projectes concrets quant a l’atenció a les dones víctimes de violència domèstica ha estat, ara ja fa uns mesos, posar en marxa un número de telèfon més senzill, per facilitar que les dones s’hi puguin adreçar sense haver de fer servir un número de vuit xifres com l’antic.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic