Diari digital d'Andorra Bondia

L’equip d’atenció a la dona tanca amb 192 casos de maltractaments el 2010


Escrit per: 
M. F.


L’Equip d’Atenció Integral a la Dona va atendre al llarg de l’any passat 192 dones, una xifra que representa un increment de trenta respecte de l’any anterior.

A més, es confirma la tendència a l’alça amb què es tanquen cada any les estadístiques referents a les víctimes ateses per aquest servei. De fet, ja al llarg de l’any les dades facilitades feien preveure que es donaria aquest augment, no només respecte de l’any passat sinó respecte del moment en què es va posar en marxa aquest servei d’atenció a les víctimes.
D’aquesta manera, cal assenyalar que el 2007 van ser 92 les persones ateses pels especialistes d’aquest servei. Posteriorment, l’any 2008, la xifra es va incrementar fins a 118 i ja el 2009 el volum es va situar en 162. Des de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona també exposen que des que es va posar en marxa aquest servei, el desembre del 2006, el nombre de persones que hi han acudit per sol·licitar ajuda se situa en 468. En aquest sentit, cal recordar que aquest equip va començar la seva tasca, precisament, el mes de desembre del 2006, amb la qual cosa el primer any que computa sencer és el 2007.
Quant als casos atesos l’any passat, s’ha de destacar que es van obrir 168 expedients i que 24 més es van donar per tancats al llarg de l’any. Pel que fa al tipus d’abús que la víctima va referir, un 100% assenyala haver patit per part de la seva parella abús psicològic; un 75%, físic; un 67%, social, i un altre 30%, sexual, i un 75% manifesta que la seva parella la va maltractar econòmicament. A l’hora d’analitzar aquestes dades, s’ha de tenir present que en molts dels casos la víctima pateix per part de la seva parella més d’un tipus d’abús. D’aquestes dades ha resultat el fet que 63 dones han hagut de començar un tractament psicològic per poder superar aquesta situació de maltractament.
Sovint aquestes dones ateses per l’equip d’atenció integral tenen fills a càrrec i de les dades facilitades des de Benestar es posa en evidència que la mitjana de fills que té cada dona és d’1,5. Un 65% d’aquests menors van haver de ser derivats a un especialista extern perquè poguessin seguir un tractament psicològic.

Noves dades
Aquest any, per primera vegada, l’Equip d’Atenció Integral a la Dona ha introduït a les seves estadístiques el nombre de les parelles que s’han trencat un cop la víctima ha fet el pas d’anar a rebre l’atenció de l’equip especialitzat. En aquest sentit cal assenyalar que dels 192 casos atesos durant l’any passat 134 van acabar amb la separació de la parella, així que es pot concloure que un elevat nombre de dones decideixen deixar la seva parella un cop han fet el pas de denunciar els maltractaments de què han estat víctimes.

Tallers per als joves
Des de Benestar posen en relleu, també, la tasca que es porta a terme per a la prevenció de conductes abusives. D’aquesta manera recorden que la setmana del 13 al 17 de desembre es van organitzar tallers en diversos centres escolars, entre els quals les escoles andorranes de Santa Coloma, Ordino i Encamp, el Col·legi Sant Ermengol, el de la Sagrada Família i el Janer. En total, doncs, van participar en aquesta proposta educativa 339 alumnes.
A més a més, aquest any, per celebrar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, es va preparar una obra de teatre en què s’abordava la qüestió de la violència de gènere. L’objectiu era sensibilitzar la ciutadania i fer visible aquesta problemàtica, incidint de manera especial en la població més jove. En total es van fer cinc representacions, tres de les quals van estar adreçades als alumnes de tercer i quart d’ESO de les diferents escoles i dues estaven dirigides al públic en general. En total hi van prendre part uns tres-cents alumnes de set centres.
Ja fa temps que es porten a terme als centres escolars diferents activitats, elaborades de manera conjunta entre Benestar i Educació, relacionades amb la prevenció de conductes abusives, conscients que la conscienciació entre els joves és important perquè de grans no reprodueixin conductes de maltractaments. Aquestes activitats i tallers estan centrats, fonamentalment, en la necessitat d’educar els joves des de la igualtat.

Rècord de trucades al telèfon d’emergència
Una de les mesures que ha posat en marxa l’actual executiu és un telèfon de tres xifres per a l’atenció de les víctimes. En aquest sentit cal recordar que quan es va engegar aquest servei ja des de les associacions de dones van exposar que es tractava d’una bona eina però que el problema radicava en el fet que es tractava d’un número massa llarg i, per tant, difícil de memoritzar. D’aquesta manera, el novembre de l’any 2009 es va activar el telèfon 181, que substituïa el 18001818, que s’havia posat en marxa de manera paral·lela a l’Equip d’Atenció Integral a la Dona. El 2007 aquest número va atendre 1.844 trucades; el 2008 el volum ja va pujar a 2.256 i el 2009 es va registrar una petita davallada i la xifra va ser de 2.025. Finalment, cal assenyalar que el primer any de vida del 181 van ser 2.643 les trucades rebudes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte