Diari digital d'Andorra Bondia

L’equip de protecció a la infància atén el 13,37% més de menors el 2009


Escrit per: 
Redacció

L’Equip Especialitzat de Protecció a la Infància del ministeri de Salut, Benestar i Treball va atendre l’any passat 257 menors, xifra que va suposar el tractament de 187 expedients.

Tal com van explicar des d’aquest departament, 72 d’aquests menors estan en la fase 1, és a dir, la de recepció, avaluació psicosocial del nucli familiar i proposta de mesures de protecció;  101 menors estan en el que s’anomena fase 2, és a dir, en intervenció prop del nucli familiar, i es van donar per tancats 52 casos, cosa que representa un total de 67 menors.
Una altra de les dades corresponents a l’any passat que han facilitat des d’aquest equip és que s’ha fet una intervenció puntual en disset expedients, la qual cosa representa l’atenció de disset menors. Aquestes dades corresponents al 2009 suposen un increment del 13,37 per cent respecte del 2008, ja que fa dos anys els casos van ser 162 i els menors, 231.
La problemàtica més estesa entre els casos que es va obrir al llarg del 2009 és la negligència en la cura i l’atenció del menor. Les xifres, però, són similars a les del 2008, i en aquest sentit cal assenyalar que 45 dels casos oberts durant l’any passat feien referència a aquest problema.
Un dels aspectes que destaquen des de l’equip és el gran nombre d’adolescents que s’ha detectat en situació de risc donada la seva conducta. D’aquesta manera, s’ha registrat força casos d’adolescents amb un comportament que fa que estiguin en un risc important d’absentisme escolar, fugides de domicili, consum de tòxics o furts.
També cal destacar que s’ha registrat una davallada dels casos de maltractament físic. En aquest sentit, cal posar en relleu que mentre que el 2008 els experts van atendre catorze casos per aquest problema, l’any passat el volum es va situar en quatre. En general, la demanda d’intervenció d’aquests casos l’ha fet la Batllia o el servei de Policia.
Un altre aspecte és el maltractament psicològic, i en aquest sentit cal manifestar que al llarg del 2009 hi va haver quatre menors que van patir aquest tipus de maltractament.
Quant als abusos sexuals, els experts han atès dos casos i, finalment, pel que fa a l’apartat de violència domèstica, cal posar en relleu que l’Equip Especialitzat de Protecció a la Infància considera que les situacions de violència física o verbal intensa entre els progenitors en presència del menor queden incloses en la tipologia de maltractament. Durant l’any passat es va detectar quatre menors en aquesta situació.
Moltes de les mesures de protecció que es va establir durant el 2009 es van caracteritzar per l’ingrés al centre d’acolliment d’infants La Gavernera, i d’aquesta manera cal destacar que aquesta va ser la resolució que es va prendre en el cas de deu infants, tal com informen des de l’equip de protecció a la infància. Tres menors més van ser acollits per famílies i també es va donar el cas de tres menors que van haver de ser ingressats de manera urgent i per un temps determinat al centre.

El perfil dels infants
La majoria dels infants atesos durant l’any passat eren de nacionalitat andorrana, amb un 45%, i un 30% més eren portuguesos. Un altre 13% eren de nacionalitat espanyola i l’1%, francesos. Per edats cal assenyalar els de 8, 14, 16 i 17 anys, ja que són dels que s’ha donat més casos.
I per parròquies, els casos més habituals es registren a la capital, seguits dels de Sant Julià. Això s’explica, tal com  exposen des de l’equip, pel volum més gran d’habitants que té la capital i també perquè és el lloc on més gent treballa.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic