Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.
La consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

L’equiparació amb l’Alt Urgell comença dilluns i la Generalitat permet desplaçaments a segones residències i hotels


Escrit per: 
Redacció / Foto: Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest matí que Andorra “s’assimilarà” a l’Alt Urgell “com una sola comarca” a partir de dilluns, moment en què també entraran en vigor les noves mesures restrictives per mirar de frenar la xifra de contagis de la Covid-19 que s’han adoptat al territori veí. El govern català ha decidit restringir la mobilitat i fins l’11 de gener només es permeten desplaçaments dins l’àmbit comarcal, tot i que s’han anunciat excepcions per anar a veure la família i fins i tot, en el cas d’una única bombolla de convivència, podrà sortir de la comarca o de la comunitat per anar a una segona residència, un hotel o una casa rural. Pel que fa als desplaçaments des d’Andorra tindrien les mateixes restriccions que han de complir els ciutadans de l’Alt Urgell.

Des del Govern d'Andorra, mitjançant un comunicat s'ha aclarit que durant els dies festius de calendari, els residents d’ambdós territoris es poden desplaçar sense restriccions sempre que la seva destinació sigui el lloc de reunió amb familiars i/o gent propera. A més, les bombolles de convivència es podran desplaçar a altres comarques –i per tant a Andorra– durant qualsevol dia entre el 21 de desembre i l’11 de gener sempre que siguin un sol nucli de convivència i es desplacin o bé a una segona residència o bé a un establiment hoteler on tinguin reserva.

“És un pas enrere”, ha afirmat el vicepresident Pere Aragonès a l’inici de la compareixença, afegint que les decisions s’han adoptat “per salvar vides”. En aquest sentit ha deixat clar que “no serà el Nadal que voldríem”, però “sabem que no anem bé i hem decidit actuar per frenar”. Igualment ha deixat clar que les mesures adoptades han volgut ser “el més quirúrgiques possible, però també efectives”. Aragonés ha afirmat que “com a societat no podem acceptar que es normalitzi la tragèdia. No podem acceptar que les xifres de morts acabin sent un peu de pàgina o una xifra al telenotícies”.

En aquest sentit, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha insistit que tenint en compte “la fase d’escalada de les dades, ens pertoca prendre decisions per garantir la salut de la ciutadania”. Budó ha demanat que sempre que sigui possible es mantingui “només la nostra bombolla de convivència”, però tal com estava vigent fins ara, pel que fa a les activitat socials, les reunions queden limitades a 6 persones com a màxim. Els dies festius (24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener) les trobades familiars podran agrupar un màxim de 10 persones sempre i quan corresponguin, com a molt, a dues bombolles de convivència. El toc de queda es manté entre les 22 h i les 6 matí, amb l'excepció de la nit de Nadal i Cap d'any, que s'allarga fins a la 1 de la matinada, i la nit de Reis, que es fixa a les 23 h

Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya, si bé durant les festes de Nadal es permet entrar i sortir de la comunitat per “visitar familiars o gent propera”. A partir de dilluns, a més, els desplaçaments dins de l’autonomia queden restringits a l’àmbit comarcal durant tota la setmana fins a l’11 de gener, amb algunes excepcions: per visitar familiars o gent propera i en el cas d’una única bombolla de convivència podran trencar aquest confinament per desplaçar-se a una segona residència, a una casa rural o a un establiment hoteler. Aquesta darrera excepció seria la que permetria l’arribada de turistes catalans al Principat. Amb tot, Aragonés ha deixat clar que els desplaçaments de les bombolles de convivència no poden ser per trobar-se amb altres unitats i Budó ha concretat que les sortides de lleure no poden ser sense pernoctació. Així doncs, no es podrien fer viatges a Andorra per venir només a comprar i tornar cap a casa.

També a la mobilitat entre Andorra i Catalunya s'ha referit el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, en la d'aquest matí a l'aeroport d'Andorra-La Seu, acompanyat del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. "Teníem clar des del principi que a la que passéssim a la fase de mobilitat comarcal Andorra hi seria", ha assegurat, una demanda del Principat que "vam acollir des del primer moment". Una altra cosa, ha puntualitzat, és que els plans de reobertura s'han anat "complicant" per l'evolució de la situació sanitària. Finalment, va acabar d'aclarir, les mesures comunicades aquest matí des de la Generalitat permeten recuperar la mobilitat comarcal, ja amb l'assimilació d'Andorra a l'Alt Urgell, amb el pas permès durant tota la setmana.

També, ha especificat Calvet, es permet travessar comarques catalanes quan el destí és Andorra –inclou la possibilitat d'arribar-hi per estar-se a una segona residència o si es té una reserva hotelera-. "Per tant, pot venir gent a l'Alt Urgell i Andorra que una vegada aquí actua la unitat" comarcal per al radi de moviments permesos.

Gallardo ha recordat que "per Andorra és molt important aquesta assimilació comarcal", per a la qual el Govern ha mantingut contactes permanents tant amb la Generalitat com amb el govern espanyol. D'ambdues institucions, hi ha insistit, han obtingut la comprensió "de la realitat d'Andorra" i la predisposició a col·laborar. "Creiem que la situació de mobilitat a banda i banda de la frontera és bona" i fins al moment, ha reconegut, "no podíem demanar coses diferents" de les que s'estaven aplicant al territori veí.

Per circular pel territori català cal complimentar el certificat d’autoresponsabilitat que han posat a disposició les autoritats catalanes a https://certificatdes.confinapp.cat/#/

 

Andorra
Catalunya
mobilitat
Alt Urgell
equipara
covid
coronavirus
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina cagada mes gran.. la gent farà el que vulgui, després de tot el que ha pasat es pensen que la gent serà responsable? Ja ja ja... En fi panda de rucs, el que s'hauria de fer és NO deixar sortir a ningún, em sembla que es l'unica manera d'aturar el virus i per parar la pujada tan bèstia de contagis. Però clar si fan això són dolents, gent que això és greu!!! No ho veieu??? Tampoc és cap càstig, s'ha d'entendre i fer un esforç per aturar-ho.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte