Diari digital d'Andorra Bondia
Les ajudes de l’Engega es limiten a 3 vehicles per afavorir més beneficiaris
Les ajudes de l’Engega es limiten a 3 vehicles per afavorir més beneficiaris

Les ajudes de l’Engega es limiten a 3 vehicles per afavorir més beneficiaris


Escrit per: 
M.S.C./ FOTO: SFGA/J.A.Viladot

El pla Engega 2017 ha incorporat la limitació d’una adquisició màxima de tres vehicles. D’aquesta manera es vol aconseguir que el nombre més elevat possible de beneficiaris pugui gaudir del programa, segons va destacar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Des del Govern es va remarcar que amb aquesta mesura “no es vol castigar ningú” ni “dir que se n’ha fet un mal ús” en el passat, ja que els cotxes elèctrics que van rebre un ajut en la darrera convocatòria “circulen pel país”. Ara només es vol “delimitar molt bé les coses perquè [cada vehicle] vagi a nom d’una persona física”, va afirmar. Cal recordar que l’aplicació del pla va generar malestar en el sector de l’automòbil, ja que alguns concessionaris van denunciar que unes poques empreses havien adquirit gran part de les subvencions. Així, en aquesta convocatòria només es podrà adquirir tres vehicles per persona, tres vehicles per associació sense ànim de lucre i tres vehicles per empresa.

El programa manté altres limitacions per a l’obtenció de l’ajut, com és l’obligatorietat que el vehicle estigui matriculat a nom de la persona beneficiària durant un mínim d’un any. En cas d’incompliment s’hauria de retornar la subvenció. A més, han de passar un mínim de sis anys abans que aquest cotxe sigui exportat i s’ha de matricular en un termini de cinc mesos des de la data d’atorgament de l’ajut.

Un altre dels canvis afectarà els automòbils híbrids endollables, que l’any passat rebien el mateix import que els elèctrics purs. Ara, l’ajut es reduirà a la meitat i serà de 4.000 euros a més de 1.000 euros del punt de venda. Torres va destacar que aquesta mesura s’adopta perquè l’objectiu és potenciar els cotxes més sostenibles. En el cas dels vehicles elèctrics purs, l’aportació es manté en 8.000 euros i 1.000 euros del punt de venda i per a les furgonetes serà de 9.000 euros i 1.000 euros del punt de venda. En el cas de les motocicletes, l’ajut del Govern continuarà sent de 2.000 euros a més dels 200 del punt de venda. L’import està limitat al 50% del preu de venda del vehicle.

El pla també conserva els ajuts al desballestament per als automòbils que tinguin més de 15 anys d’antiguitat i s’atorguen quan s’adquireix un vehicle nou eficient o de mobilitat elèctrica que no hagi estat mai matriculat abans en un altre país. Les subvencions són de 750 euros del Govern i 750 euros més del punt de venda si s’adquireix un turisme o una furgoneta i 750 euros si es compra un vehicle elèctric o híbrid endollable.

Les sol·licituds es podran presentar a partir de la publicació del decret al BOPA, el proper 22 de març, fins al 15 de novembre o l’esgotament de la partida econòmica. El pressupost per a aquest any és de 850.000 euros. Tot i que no espera l’allau de demandes registrada l’any passat, Torres preveu que la partida s’acabi esgotant. En aquest cas, però, el Govern no apostaria per ampliar-la.

El pla Engega té com a objectiu posicionar Andorra com a país capdavanter en mobilitat elèctrica. Així, des de l’any passat fins al 2018 es preveu arribar a 500 vehicles elèctrics. L’any passat ja se’n va matricular 151, xifra que suposa una quota de mercat del 4,83%. A banda dels ajuts a la compra, el pla preveu exempcions de la taxa de vehicles, la possibilitat de circular pel carril bus, passatge gratuït pel túnel d’Envalira (a partir de 500 trajectes el cost l’assumeix el Govern) i altres incentius operatius.

 

L’AIVA preveu una “disminució important” de vendes d’híbrids endollables amb la rebaixa de la subvenció

L’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA) preveu que amb la reducció a la meitat de les ajudes als vehicles híbrids endollables es produirà una “disminució important” de les vendes d’aquest tipus d’automòbils. Tal com va recordar el president de l’entitat, Xavier Calvís, l’any passat es va matricular més vehicles híbrids endollables que no pas d’elèctrics. Calvís també va assenyalar que l’obligatorietat d’haver de matricular el vehicle beneficiari d’una subvenció en un termini de cinc mesos que fixa el pla pot comportar un problema per als concessionaris. Tot i que aquesta va ser una demanda del sector, ara es troben que els terminis d’entrega s’allarguen a causa de l’increment de la demanda. Torres va destacar que si aquesta limitació ha de suposar un problema es podrà “modelar”. Calvís va cloure que quan s’esgota el Renova ja no es venen més vehicles d’aquest tipus.  

 

22 nous punts de càrrega el 2018

El Govern i les distribuïdores d’energia elèctrica van signar ahir un conveni que ha de permetre ampliar en 22 els punts de càrrega de vehicles elèctrics el 2018. Aquests s’afegirien als 15 actuals. Això permetrà disposar de 35 carregadors ràpids per a 500 vehicles, un fet que representa 14 vehicles elèctrics per punt de càrrega, una de les millors ràtios del món tenint en compte que França se situa en 100 vehicles elèctrics per punt de càrrega i Noruega en 40. Això permetrà donar servei arreu del territori i amb una sola targeta es podrà carregar a totes les parròquies. 

Durant aquest any, la càrrega serà gratuïta per les dues primeres hores i després es cobrarà a 1,25 euros cada 15 minuts. Aquesta darrera mesura té com a objectiu facilitar la rotació, ja que s’ha detectat que alguns usuaris utilitzaven els punts com a aparcament. 

A banda, el conveni també preveu que els distribuïdors creïn punts de càrrega domèstics, que s’oferiran en règim de lloguer. Seran més eficients i més ràpids i tindran un cost de 8 euros al mes, tot i que durant aquest any i el 2018 es disposarà d’una promoció del 50%. Segons va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, això permetrà oferir tarifes diferenciades per als vehicles elèctrics. Calvó també va informar que s’està treballant en la xarxa de carregadors fins a Barcelona.

 

Engega
vehicles
elèctric
automòbil
AIVA
calvís

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic