Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles de les autoescoles en el camp de pràctiques de conduir del Govern.
Vehicles de les autoescoles en el camp de pràctiques de conduir del Govern.

Per les autoescoles, els accidents no s’eviten amb formació com apunta l’ACA


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Les autoescoles no comparteixen la reflexió de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) sobre una de les mesures que es podrien impulsar amb l’objectiu de reduir la sinistralitat a la carretera com és la implantació d’un reciclatge per als conductors a partir dels 50 anys. Remarquen que la conducció temerària i els accidents de trànsit no estan vinculats tant a l’edat del conductor sinó, molt sovint, a la seva conducta. I això no se soluciona amb unes classes.

En aquest sentit s’expressa Josep Maria Arnabat, responsable de l’autoescola Les Valls. Explica que els accidents se solen produir per una distracció o per un excés de confiança en l’adequació de la velocitat. Per tant troba “absurd” i “sense sentit” la proposta d’un reciclatge per als conductors de més edat. Afirma que “per dir a algú que no s’ha de córrer ja hi ha la policia” i en relació amb els excessos de velocitat argumenta que el que no poden fer les autoescoles és ensenyar com s’ha de conduir en un circuit de carreres. Destaca que és una situació similar a la utilització de l’intermitent. Així, assenyala que les autoescoles formen els nous conductors a posar-lo, però és conscient que al cap de cinc anys els mateixos conductors ja no ho fan.

També Dani Arauz, gerent de l’autoescola Principal, afirma que “és molt relatiu” dir si és necessari oferir un reciclatge a la gent de més de 50 anys, ja que hi ha persones d’aquesta edat que condueixen “perfectament”. Arauz veu més útils les formacions a persones que fa anys que es van treure el carnet però que no han conduït mai més, encara que no creu que hagin de ser obligatòries. Amb tot, destaca que 50 anys s’és massa jove per necessitar un reciclatge i afegeix que els problemes solen aparèixer amb gent més gran, que no té els mateixos reflexos però vol conduir igual que abans.

La propietària de l’autoescola Rubén, Katia de Oliveira, veu interessant que aquests reciclatges s’ofereixin als conductors com a una opció. De fet, explica que les autoescoles ja tenen una bossa d’alumnes (no la majoria) amb aquest perfil. Es tracta de gent que es va treure el carnet fa anys, que fa molt temps que no condueix i que per situacions personals es veu obligada a tornar a agafar el cotxe. “Com que no tenen la seguretat ni la pràctica ni l’experiència demanen fer unes pràctiques per treure’s la por”, exposa De Oliveira. Normalment es fa algunes pràctiques amb el vehicle de l’autoescola i quan es troben més segurs es prova amb el cotxe del client (sobretot s’acompanya en la maniobra d’aparcament i a l’hora de treure el cotxe del garatge). Aquest grup, que actua guiat per la prudència, sol ser persones d’entre 55 i 60 anys tot i que també n’hi ha de més de 70. Majoritàriament són dones que mentre el marit conduïa no van posar-se al volant però que un cop aquest mor o té algun problema de salut tornen a conduir. Arnabat afegeix que es tracta de gent que ha conduït “poc o mai” un cotxe i que se sent insegura. No és per l’edat, exposa Arauz, sinó perquè normalment no condueix i necessita algunes classes per circular per les rotondes o d’altres aspectes nous que s’han introduït des del moment en què es van treure el carnet. Per contra, “hi ha gent que té més de 50 anys i que ha conduït tota la vida i que no ho necessita”, conclou Arauz.

Explosió de feina
L’aturada de l’activitat durant el període d’emergència sanitària ha fet que les autoescoles tinguin ara un “excés de feina”. Expliquen que des que van tornar a obrir després de pràcticament tres mesos tancats no han parat, ja que a les persones que preveien treure’s el carnet durant la primavera s’hi ha sumat els joves que es treuen la llicència a l’estiu abans de tornar als estudis. Les distàncies dins del vehicle els fan patir però remarquen que prenen totes les precaucions per evitar contagis.

 

autoescoles
accidents
sinistralitat
ACA
Imaca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte