Diari digital d'Andorra Bondia
Pallarés ha explicat el projecte 'Participa' aquest migdia a la seu d'Afers Socials.
Pallarés ha explicat el projecte 'Participa' aquest migdia a la seu d'Afers Socials.

Les barreres i les discriminacions de les persones amb discapacitat, a estudi


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El ministeri d'Afers Socials estudiarà les discriminacions i desigualtats que pateixen les persones amb discapacitat gràcies a un conveni de col·laboració amb la Fundació Guttmann que ha posat en marxa el projecte 'Participa'. Es tracta d’engegar un procés participatiu de quatre anys de durada en el qual les persones amb discapacitat podran establir un vincle directa a la Fundació, responent cada dos mesos a unes enquestes. D'aquesta manera, la Guttmann anirà recollint aquestes dades relacionades que van encaminades a fer aflorar quines necessitats tenen aquestes persones i amb quines situacions de discriminació i desigualtats s'enfronten en el seu dia a dia. No caldrà, però, a esperar els quatre anys que dura la iniciativa per tenir un retorn de les dades recollides sinó que periòdicament la fundació les anirà traslladant al ministeri de manera que pugui promoure polítiques socials que donin respostes a les necessitats del col·lectiu. És per això que el conveni amb la Guttmann "és dinàmic".  

Aquest va ser un dels punts de l'ordre del dia de la reunió de la Comissió de participació de les entitats civíques (Copec) que va tenir lloc ahir al vespre, segons ha explicat la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. Durant la trobada un membre de la Gutmann, Blanca Segarra, va detallar com funcionaria aquest projecte, "que va estar molt ben rebut per les associacions". Precisament per donar-lo a conèixer, Afers Socials farà properament una campanya comunicativa i, a més, es farà una presentació oberta presencial de la iniciativa "quan ja no tinguem totes aquestes mesures Covid de manera més directa", ha anunciat la ministra.

Pallarés també ha volgut deixar clar que no cal estar associat per participar en el projecte i que en tot moment quedarà garantida "la màxima confidencialitat" de les persones que s'hi adhereixin. 

La ministra ha reconegut que són múltiples les discriminacions que pateix el col·lectiu, però sobretot ha destacat que és en l'àmbit laboral on més es dona: "hi ha encara molta discriminació", ha dit. Per això, ha anunciat que s'està treballant en molt en aquest àmbit i ha recordat que des del ministeri s'aposta per avaluar les persones "no per allò que no poden fer, sinó pel que poden fer". D'altra banda, també creu que hi ha molta feina a fer quant a la conscienciació de la societat. Així, s'ha de treballar en l'àmbit educatiu la no discriminació i la igualtat. I s'ha de fer des del treball en xarxa de les entitats, ha subratllat. 

Adhesió a la campanya contra la violència de gènere

La ministra ha explicat que també es va presentar a les entitats cíviques la campanya del Govern contra la violència de gènere perquè li donessin suport. En aquest sentit, ahir Trana, a través del seu butlletí, va mostrar explícitament la seva adhesió tot remarcant que s’ha de fer també èmfasi en aquella violència contra les persones amb discapacitat, altres col·lectius vulnerables i aquelles formes de violència domèstica, sigui del gènere que sigui i de l’orientació sexual o altra condició que es tingui, pel que fa al respecte de drets i d’acompanyament de les víctimes. Finalment, en la trobada es va exposar la voluntat per part d’algunes entitats del país de posar en marxa la Plataforma d’entitats socials anunciada fa un any.

barreres
desigualtats
persones
discapacitat
estudi
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic