Diari digital d'Andorra Bondia
Hi ha països que han prohibit la seva venda a menors d’edat.
Hi ha països que han prohibit la seva venda a menors d’edat.

Les begudes energètiques, una enganyifa per no notar el cansament


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

Les anomenades begudes energètiques no són gens beneficioses i sobretot no ho són per a infants i joves. Això ja ens ho diu la intuïció i el que a vegades hem pogut llegir, comenta un pare, preocupat perquè cada vegada veu més adolescents comprant-les al súper i bevent-les als parcs. Però els experts ho confirmen: “hi ha un perjudici demostrat i no són gens saludables”. I és que a part del tema del sucre hi ha el dels estimulants, indica la pediatra Mariona Ferrer. Segons explica, la població adolescent no hauria de consumir aquest tipus de substàncies perquè estan en període de creixement, i a més afecten “la concentració i els hàbits de son”. Però, per què? D’una banda, són begudes que porten “a tope de sucre” i això provoca “un subidón quan es prenen” i de l’altra,  la cafeïna o altres substàncies estimulants “provoquen ansietat i dificultat per agafar el son”, apunta. 

Al seu parer, en els adolescents el seu consum hauria de ser “absolutament excepcional, ni diari ni setmanal, només en ocasions especials”. Si es pren una beguda amb cafeïna en una festa, no passa res, afirma; ara bé, en el dia a dia el seu consum “hauria de ser zero”. Alguna d’elles és com si et beguessis dues tasses i mitja de cafè així de cop. I com que estan barrejades amb sucre perquè sembli una cosa dolça, les vas prenent sense ser conscient de la quantitat de cafeïna que porten. I precisament en l’adolescència “és una edat que ens interessa que tinguin uns bons hàbits de son i una bona concentració i prendre-les va una miqueta en contra”, reconeix. I en aquests temps de pandèmia i confinament com que no es fa tanta activitat física prendre aquestes begudes representa “un supersuplement, com si hagués de fer una marató, però no estem fent una marató”. Això fa que al cos li costi d’assimilar-ho. Per això insisteix que cal oferir als adolescents altres alternatives. “A vegades es barregen amb alcohol i llavors s’agreuja el problema”, comenta, perquè l’alcohol té un efecte depressor, mentre que l’estimulant comporta tot el contrari. Això provoca que el consum d’alcohol augmenti “perquè tens la sensació que no estàs cansat, que estàs a tope i que pots continuar consumint”. Aquí rau el problema, assegura. En paraules de la nutricionista Marta Pons, “provoquen un còctel explosiu”. Tant és així que hi ha països en què han prohibit la seva venda a menors. Consumir les begudes energètiques al si de la colla d’amics pot exercir un efecte d’assimilació i costa dir que no. Per això depèn molt de les famílies, diu Ferrer. “Aquí la clau, com en tot, està en  l’educació.”

Precisament en l’educació a casa i a l’escola posa l’accent Pons. A les escoles li demanen precisament que en parli perquè preocupa famílies i educadors. I és taxativa: “les begudes amb cafeïna enganyen el nostre cervell perquè no noti el cansament” i, afegeix, “creen l’efecte contrari al que es busca”. La cafeïna és altament excitant i afecta el descans i els ritmes de son. En nens, són totalment desaconsellables. I en aquestes edats “el que convé és un bon descans perquè puguin estudiar millor”, remarca. Sempre és millor prendre’s una llet amb cacau, aconsella. Es busca energia i el que realment la donarà és una bona alimentació. 

Què és doncs el més beneficiós per als nostres fills? Pons ho té clar: “menjar bé, prendre carbohidrats d’absorció lenta”. Per exemple? Un entrepà de pa integral amb oli i farcit de pernil, formatge o tonyina que es pot acompanyar d’una fruita. I per beure, un batut de iogurt o llet.  

begudes energètiques
enganyifa
cansament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte