Diari digital d'Andorra Bondia
Les càmeres estan instal·lades a dues habitacions de l’hospital.
Les càmeres estan instal·lades a dues habitacions de l’hospital.

Les càmeres ja no enfoquen el vàter dels presos ingressats a l’hospital


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

No sempre es poden solucionar totes les demandes i queixes que rep la institució del Raonador del Ciutadà, i més quan ha de lidiar amb normatives i administracions. Però la demanda que va fer un pres l’any passat va tenir una solució directa perquè, a l’entendre del pres, i del mateix raonador, Marc Vila, era un problema que suposava una invasió excessiva de la intimitat d’una persona. 
Un dels interns del centre penitenciari que va ingressar a l’hospital per ser objecte d’alguna intervenció quirúrgica que va requerir el seu ingrés va informar el raonador que a les dues habitacions reservades a l’hospital per als presos que han de ser ingressats hi ha una càmera zenital que enfoca tota l’habitació i directament el vàter que té a l’interior de l’estada, el qual no té porta. 
El pres va denunciar aquest fet perquè considerava que ser gravat mentre feia les seves necessitats al vàter d’aquesta habitació vulnerava el seu dret a la intimitat. El raonador i una membre del seu equip es van desplaçar fins a l’hospital per comprovar els fets denunciats i van constatar com, efectivament, el vàter no tenia porta i la imatge projectada a les televisions de seguretat del centre hospitalari enfocava directament el vàter. El raonador va fer una demanda per tal que aquest fet es pogués corregir, perquè gravar una persona, sigui interna o no de la presó, en un vàter “vulnerava excessivament la seva intimitat”, va remarcar Vila. 
Així doncs, les autoritats del centre penitenciari van corregir l’enfocament de cada càmera de les dues habitacions que hi ha a l’hospital per ingressar presos de la Comella. Les càmeres hi continuen estant, com a mesura de vigilància i de seguretat, però s’han instal·lat als objectius una mena de lupa que corregeix tota l’amplitud i evita veure el pres al vàter, que continua sense tenir porta. 
Segons va explicar el raonador aquesta mesura es va establir immediatament a la demanda efectuada per la institució i com a solució provisional i que, ara per ara, desconeix quina solució s’ha decidit de manera definitiva. 

càmeres
enfoquen
vàter
presos
ingressats
l'hospital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte