Diari digital d'Andorra Bondia
Plantes de tabac malmeses per la pedra en un camp de la zona sud de la Massana.
Plantes de tabac malmeses per la pedra en un camp de la zona sud de la Massana.

Les collites d’Ordino i Canillo, les grans damnificades per la pedra


Escrit per: 
M. Prat / Foto: M. P.

Les pedregades que ha patit el país les darreres setmanes han deixat afectacions clares en les plantacions de tabac. Per ara, Canillo (que acumula danys tant de la precipitació del passat dia 6 com també de la produïda el dia 12) i Ordino, serien les dues parròquies que haurien patit més les conseqüències. A Sant Julià també hi hauria afectacions, encara que menors, a Fontaneda i Auvinyà. No obstant això, des de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) no es va poder concretar l’afectació exacta, ja que si bé els colliters que van patir conseqüències durant la primera pedregada havien de presentar les declaracions de danys com a molt tard ahir, la repetició de les pedregades en dies posteriors fa que les valoracions hagin de continuar, ja que hi ha camps que no estaven afectats que ara sí que n’han quedat, mentre que altres que potser ho estaven poc, ara han quedat molt més malmesos.

Fins que no es disposi de tots els peritatges, doncs, no es podrà fer una valoració global ni aclarir si hi ha alguna collita que s’haurà de donar completament per perduda. Des de l’APRA es va indicar que a finals d’aquesta setmana està previst que comencin els primers peritatges i que serà llavors quan es facin les visites als camps, quan es veurà “l’impacte real”. Es calcula que es tindran tots els resultats a principis de setembre.

Un dels elements a tenir en compte és si les plantes ja s’han escapçat o no, i és que segons es va explicar des de l’associació, si estan escapçades vol dir que ja tenen totes les fulles, en canvi, si no estan escapçades encara poden treure fulles noves. Per tant, els peritatges s’intenten fer en el moment més proper a la recollida per avaluar si hi ha capacitat de recuperació o no de les plantes.

Les pedregades hauran condicionat una collita que aquest any els productors es miraven amb optimisme. “Hi havia molta esperança”, van indicar des de l’APRA, ja que aquells a qui no els ha faltat l’aigua i gràcies a les altes temperatures, la collita havia de ser bona.

collites
Ordino
Canillo
pedra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic