Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Camp, Sergi Nadal
Francesc Camp, Sergi Nadal

Les comunitats de veïns podran vetar els pisos destinats a ús turístic


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Les comunitats de veïns podran vetar que al seu edifici hi hagi pisos destinats a ús turístic, sempre que ho facin constar en els estatuts. Així ho preveu el projecte de llei general de l’allotjament turístic aprovat per l’executiu, que endureix les exigències i els requisits que hauran de complir aquest tipus d’allotjaments, i els equipara  d’aquesta manera amb el que es demana per a altres modalitats d’allotjament.
D’aquesta manera, segons van explicar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i el cap de l’àrea de Planificació Turística i Econòmica, Sergi Nadal, en la presentació de la nova llei, es preveu que la nova legislació ajudi a frenar el creixement que aquest tipus d’allotjament ha viscut en els darrers anys –un 104% entre el 2010 i el 2015–, sobretot després de la llei del 2008, un text “molt poc estricte” com va reconèixer el ministre.
I és que a part de donar l’opció a les comunitats de veïns de prohibir que els habitatges es lloguin per a usos turístics, el text obliga tot aquest tipus d’allotjaments a inscriure’s en un registre de Turisme i disposar del número corresponent, que haurà de constar en qualsevol anunci o promoció que es faci de l’allotjament. Així, per a aquells propietaris que disposin només d’un o dos habitatges d’ús turístic (HUT) només serà necessari el registre de Turisme i l’activitat s’haurà de declarar en el corresponent IRPF. En canvi, qui sigui propietari de tres o més HUT també haurà d’estar inscrit al registre corresponent de comerç per desenvolupar l’activitat. A més, si la societat inscrita té més de cinc allotjaments haurà de disposar d’una oficina d’atenció al públic com a mínim durant vuit hores al dia.
A la vegada, segons van precisar Camp i Nadal, la nova llei obliga els edificis de més de deu habitatges, si el 75% o més estan dedicats a ús turístic, a canviar l’ús residencial per l’hoteler i a passar al 100% d’habitatges per a turistes. En el cas dels edificis ja existents abans de l’entrada en vigor de la nova llei que superin aquest percentatge del 75%, el podran mantenir sense necessitat de passar al 100%, tot i que també hauran de canviar l’ús de residencial a hoteler.
En aquest sentit, Camp, que va justificar aquesta decisió per “evitar que els residents actuals en alguns d’aquests immobles hagin de marxar de casa” amb la nova llei, va avançar que l’any vinent, en el marc del programa Renova, s’establirà una partida específica per a “ajuts per fer aquest canvi d’ús”, per al qual els propietaris disposaran d’un termini màxim de cinc anys, “tres per presentar la llicència d’obra i dos per executar-la”.
D’altra banda, el ministre va explicar que la llei, que conté tretze capítols i gairebé un centenar d’articles, arriba en “un moment interessant per al sector” perquè sembla que ja s’ha superat la crisi i a més ha viscut canvis importants, especialment pel que fa als nous comportaments dels consumidors gràcies a internet. A part d’aquesta “adaptació als temps moderns” i la recerca de l’equitat a l’hora de posar en funcionament i gestionar els diferents tipus d’allotjament, el text persegueix també combatre els allotjaments il·legals i oferir més garanties i seguretat als visitants, així com incrementar en general la qualitat dels serveis.
En aquest sentit, Camp va recordar que la nova llei inclou també conceptes lligats al servei a l’hora d’establir la classificació de la categoria dels allotjaments, que ara només es fa en funció dels equipaments que ofereixen.
La llei determina la modalitat d’allotjaments, que es fixen en establiments hotelers (hotels i aparthotels, hostals, residències i pensions); apartaments turístics, que es classifiquen d’una a cinc estrelles tot i que no serà obligatori; càmpings, en què s’incorporen com a novetats les àrees d’acollida d’autocaravanes i d’estada d’aquests vehicles; allotjaments rurals (casa rural i borda, per als quals s’elimina l’exigència d’ús hoteler) i la modalitat d’allotjaments complementaris: albergs i cases de colònies, refugis de muntanya, bordes de muntanya (una novetat respecte del text actual) i allotjaments atípics, que es definiran per reglament. 
Precisament, el desenvolupament reglamentari serà essencial per poder assolir els objectius de la llei. I és que, segons van explicar Camp i Nadal, d’aquest text se’n deriven fins a 21 reglaments, un per cada modalitat d’allotjament, així com els relatius al registre, a l’autorització prèvia i classificació i a les condicions de contractació, el que regularà la qüestió de les reclamacions i el relatiu al servei d’inspecció d’allotjaments turístics, que es crea amb aquesta llei.
El text defineix també les infraccions, que classifica en lleus, greus i molt greus, i preveu sancions d’entre 60 i 900 euros per a les primeres, d’entre 901 i 3.000 per a les segones i d’entre 3.001 i 18.000 euros per a aquelles infraccions considerades molt greus.

Reforç del servei d’inspeccions i esforç addicional per controlar el compliment de la capacitat declarada

Una llei amb més exigències i més requisits demana també un control més estricte, segons va admetre el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que va avançar que es reforçarà el servei d’inspecció amb dues persones més. I és que d’una banda s’incidirà novament en el control dels allotjaments il·legals –uns 300 més o menys en té controlats l’executiu–, i de l’altra, en les avaluacions per comprovar que la qualitat dels allotjaments i dels serveis que s’hi ofereixen es correspongui realment amb la classificació que tenen. En aquest sentit, Camp va precisar que s’intenta fer cada any l’avaluació d’entre el 25% i el 33% dels allotjaments.
D’altra banda, Nadal, que va avançar que aviat es farà “una batuda” per la vintena de pàgines web que es tenen controlades en què s’ofereixen allotjaments turístics per garantir que compleixen la llei, va explicar que també s’incidirà més en el control del compliment de la capacitat declarada. I és que, especialment a l’hivern, es té constància que en alguns allotjaments d’ús turístic se sobrepassa la capacitat que haurien de tenir. “Hi ha llits suplementaris que en alguns casos han passat a ser definitius”, va admetre Nadal, que va assenyalar que s’insistirà en aquest aspecte per via reglamentària.

llei general de l'allotjament turístic
apartament
habitatge ús turístic
HUT
Francesc Camp
Sergi Nadal
inspeccions
classificació
categories
estrelles
serveis
equipaments

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quan els administradors d'aquestes comunitats son els que gestionen aquests pisis i cases turístiques. A esquenes de les Comunitats i amb propietaris espanyols. I no es cap secret.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte