Diari digital d'Andorra Bondia
Les consultes gratuïtes per temes de separacions augmenten un 22%
Les consultes gratuïtes per temes de separacions augmenten un 22%

Les consultes gratuïtes per temes de separacions augmenten un 22%


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’any passat el Col·legi d’Advocats va atendre un total de 468 consultes gratuïtes. Si es compara amb l’any anterior han baixat un 10%, sobretot per la davallada d’assessoraments referents als lloguers, que el 2017 es van disparar i van fer incrementar aquestes consultes un 82%, fins a arribar a la xifra més alta de la darrera dècada: 526 consultes. Tot i això, les visites gratuïtes s’estabilitzen, sobretot per un increment del 22% l'any passat de consultes relacionades amb separacions de parelles i les conseqüències que se’n deriven. De fet, el 2018 van ser 176 consultes les concernents a temes de família (de les quals més del 80% per separacions), un 38% més que l’any anterior. La xifra de consultes per separacions és la més alta des del 2010.
La crisi econòmica que s’ha patit els darrers anys, que encara cueja i que ha provocat situacions difícils al si de les famílies, és una de les raons de les separacions matrimonials, tal com passa a la resta dels països del voltant. Però la degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, apunta també com a raó principal que “la societat evoluciona”.  La degana explica que hi ha un canvi cultural “i la gent no està disposada a aguantar segons què, perquè ja no es té en compte què pensa la gent, i abans no es preguntava si quan et casaves eres feliç, i ara sí”, matisa Bellocq.
Després de les qüestions de família, les que tenen a veure amb el lloguer, la hipoteca i algun desnonament puntual, són les més nombroses, agrupades a l’estadística com a “altres”, i que van sumar un total de 143 consultes l’any passat. Aquestes,  però, han baixat un 36% respecte del 2017, perquè aquell any les reclamacions per lloguers van ser més notòries. Els assessoraments per motius laborals van després, i l’any passat van ser 61. En aquest sentit, els comiats i el tancament d’empreses i tot allò conseqüent són els principals motius de les consultes. L’any passat també es van atendre 56 consultes per reclamacions, que solen ser temes econòmics relacionats amb els impagaments.
Finalment, i segons la classificació, hi ha les visites relacionades amb temes de la CASS. La majoria de les 32 consultes referents amb la Seguretat Social és sobre les pensions. 
El Col·legi d’Advocats atén cada dimecres laboral en horari de tarda gent que busca consell,  fer-ho és gratuït i no hi ha cap condició per accedir-hi. Gairebé 200 advocats presten aquest servei durant l’any, el 90% dels que exerceixen. “S’ha establert com a servei públic perquè veiem que hi ha necessitat i demanda”, comenta la degana dels lletrats. 

Més dies de servei
Si es miren les xifres totals, cada dimecres s’assessora gratuïtament més d’una desena d’interessats. Ara per ara, i gestionant el calendari, es poden anar cobrint, però des del Col·legi es planteja ampliar el servei i oferir-lo més dies. “Aquest increment del servei es podria donar d’aquí a dos o tres anys, ho farem quan veiem que no podrem atendre les consultes amb el temps previst”, va dir Bellocq.
 Aquestes visites són molt variades, tant per la temàtica com per la complexitat. Algunes les deriva el mateix raonador del ciutadà i altres seguint les indicacions de la Batllia. Segons explica la degana dels advocats, hi ha consultes que es resolen fàcilment perquè només volien un aclariment, a altres se’ls dona l’orientació jurídica corresponent i es deriven als òrgans pertinents. Altres qüestions ja estan judicialitzades i volen un assessorament extra. A les consultes gratuïtes també es deriven els casos que no tenen recursos econòmics per a un servei jurídic de pagament. 

consultes
gratuïtes
separacions
temes
augmenten
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic