Diari digital d'Andorra Bondia

Les crescudes torrencials és el risc que actualment més preocupa a Protecció Civil


Escrit per: 
Agències

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha explicat que el risc que actualment més preocupa al Departament és el de les crescudes torrencials, perquè tot i que s'ha fet molta feina en la canalització dels rius, la vegetació que hi creix i la sedimentació que s'hi acumula poden fer que es desbordin en cas de grans riuades.

A més, Areny també ha lamentat que Andorra encara no disposi d'un mapa de zones inundables i que aquest risc no es contempli en els Plans d'Ordenament Urbanístic Parroquials, tal com es fa amb el risc d'allaus i els riscos geològics.
Francesc Areny ha explicat que en els últims anys s'ha invertit molt per protegir les zones amb risc d'allaus o de caiguda de pedres, així com per mantenir els boscos nets i evitar risc d'incendis. En canvi, considera que encara queda molt per fer en matèria de crescudes de rius i torrents.
En el cas dels rius, el responsable de Protecció Civil ha explicat que els arbres i la vegetació que creix a les lleres pot facilitar l'obstrucció i el desbordament, així com els sediments que es van dipositant, amb acumulacions en algunes zones de fins a un metre en deu anys. És per aquest motiu que considera que s'haurien de començar a fer drenatges periòdics de les lleres dels rius.
Pel que fa als torrents, Areny ha indicat que a les parts altes acostumen a ser amples, però que a les zones on s'ha urbanitzat, o han desaparegut o s'han canalitzat en tubs de 50 centímetres de diàmetre, quan la normativa estableix que haurien de tenir gairebé cinc metres d'ample.
En el cas del risc d'incendis, tot i que considera que en els últims anys els comuns han anat fent les inversions adequades per mantenir-los nets, s'ha mostrat preocupat pel fet que l'estat de les finances comunals pugui perjudicar aquestes inversions, que, per Areny, han de seguir tenint continuïtat. En aquest sentit, ha explicat que el risc d'incendis a Andorra és baix en comparació amb Catalunya, però que el bosc s'ha de protegir perquè juga un paper vital de protecció dels fons de valls pel que fa a allaus o esllavissades.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic