Diari digital d'Andorra Bondia
Un helicòpter fumigant contra la processionària de pi.
Un helicòpter fumigant contra la processionària de pi.

Les dades d’Agricultura indiquen estabilitat en el nombre d’arnes


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C. ALV

Les dades de les explotacions apícoles registrades a Agricultura mostren estabilitat en el nombre d’arnes. Segons va informar des d’aquest departament Consol Naudí, “sempre ens movem al voltant de les 300” tot i que va recordar que hi ha canvis en el nombre d’apicultors i que hi ha hagut mortalitat i gent que n’ha comprat. Així, des del 2013 fins a aquest 2018 s’ha passat de les 270 arnes a les 360. Mirant de forma més detallada les xifres, l’any 2014 hi havia 47 explotacions amb 321 arnes mentre que el 2016 es van reduir les explotacions a 36 però les arnes declarades van pujar lleugerament fins a 371. El 2018 hi ha dues explotacions menys (34) i un total de 360 arnes.

En els darrers anys s’ha constatat una pèrdua important de colònies d’abelles, un fet que fonts properes als apicultors atribueixen al tractament contra la processionària. Les dades del Govern, però, no indiquen cap relació entre la fumigació i la mortalitat de les arnes i no es detecta que hi hagi hagut més mortalitat en zones determinades. Tot i això, Naudí va afirmar que es pot tornar a analitzar i contrastar el mapa de les arnes amb el de les zones on es va subministrar aquest insecticida.
Naudí va recordar que el tractament contra la processionària està gestionat pels comuns. En relació amb aquest any, el ministeri va comunicar a tots els apicultors que properament es fumigarien els pins i va fer-los arribar la descripció del producte que s’aplicava. Naudí va exposar que és un insecticida biològic i, per tant, no hauria de causar danys a les abelles. Un cop facilitada aquesta informació als apicultors va assenyalar que no van rebre cap consulta sobre el tractament. El que sí que van demanar als comuns és disposar d’informació sobre els detalls de la campanya contra la processionària amb més antelació, petició que també fan els apicultors. 
Des d’Agricultura es va assenyalar que s’estarà a l’aguait per veure l’evolució del nombre d’arnes. En tot cas, indiquen que a tot Europa hi ha molts problemes de mortalitat de les abelles i els estudis apunten a diferents factors, entre els quals hi ha les condicions meteorològiques. 
La darrera campanya de control de la processionària, que va arrencar al setembre, va tornar a generar neguit entre els apicultors. El fet és que des de fa dos anys indiquen que s’ha registrat una elevada mortaldat d’abelles a la sortida de l’hivern i com a hipòtesi apunten al tractament contra aquesta eruga que ataca els pins. En aquest sentit, des de la comissió d’apicultura de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), es va remarcar en aquell moment que els productes utilitzats en aquestes intervencions són considerats ecològics ja que els estudis diuen que no són nocius. Tot i així van advertir que l’experiència ha demostrat que productes que es creien innocus al cap dels anys s’ha acabat demostrant que no ho eren tant. Davant d’aquests dubtes, aquesta comissió de l’APRA va plantejar la possibilitat que la junta de l’associació demani informació sobre les zones concretes en què s’apliquen i com s’apliquen els productes per comparar-ho amb la salut de les colònies d’abelles. Això permetria constatar si hi ha més incidència de baixes en les zones fumigades. També consideraven que l’empresa que realitza la campanya havia d’haver informat abans i es mostraven partidaris d’altres mètodes d’aplicació diferents a l’helicòpter.

 

 

processionària
abelles
apicultors
Arnes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic