Diari digital d'Andorra Bondia
 El Tribunal de Corts va marcar el 16 de setembre com a data per reprendre el judici.
El Tribunal de Corts va marcar el 16 de setembre com a data per reprendre el judici.

Les defenses qüestionaran al TC la imparcialitat del tribunal


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La instrucció de la causa general BPA “està mal feta”, segons diverses parts consultades que participen en el judici, i aquesta consideració és el que està provocant l’allau d’accions judicials prèvies a la vista, que a hores d’ara està marcada per al 16 de setembre. El Tribunal de Corts té damunt la taula diverses peticions que fan perillar la represa del judici. Segons quina sigui la resposta, les defenses estudien portar al Constitucional el canvi de la composició del tribunal perquè en qüestionen la imparcialitat.
Els advocats que defensen la gran majoria dels processats encara esperen la decisió del tribunal a diverses demandes. Una és la petició que es va formular perquè les qüestions prèvies que es van resoldre amb l’antiga composició del tribunal, presidit per Josep Maria Pijuan, es puguin tornar a presentar després que hagi estat apartat del cas. Això, però, també comporta, segons el parer d’aquestes defenses, que els magistrats Enric Anglada  i  Concepció Baró també s’apartin, perquè ells ja van formar part de les decisions d’aquestes qüestions prèvies amb Pijuan,  la qual cosa comportaria una paralització al sistema perquè no hi ha  suficients magistrats. Aquesta qüestió està per resoldre, però les defenses dels processats asseguren que hi ha jurisprudència tant al Principat com a Espanya, sobre que la recusació d’un dels membres comporta apartar la resta, i més quan ja s’han pres decisions conjuntes, com van ser aquestes qüestions prèvies que ara volen tornar a presentar amb Jacques Richiardi com a nou magistrat.
Com que l’article 18 de la Llei transitòria sobre l’incident de nul·litat es va canviar, les defenses van presentar aquesta petició per diverses vies per assegurar-ne la viabilitat. Dues han estat desestimades i ara s’estudia per una tercera. L’afer està també en mans de la fiscalia.
Sigui quina sigui la resposta, tot fa preveure que si la resolució a la petició és positiva, caldrà veure com se solucionarà la manca de magistrats. I si és negativa, les defenses tenen sobre la taula la presentació d’un recurs d’empara al Constitucional a través del qual qüestionarien la imparcialitat del tribunal, perquè Anglada i Baró ja en formaven part anteriorment. “Processalment i segons la jurisprudència, s’haurien d’apartar tots els membres del tribunal que van decidir amb Pijuan”, comenta una de les defenses. 

Altres accions en curs
Les defenses també esperen la decisió sobre la petició de la retirada d’altres parts del sumari després que el Constitucional, el 15 de març passat, dictés una sentència que ordenava retirar 15 CD de gravacions de converses telefòniques d’un exdirectiu del banc vinculades al cas Petrov. L’argument va ser que en el marc de l’altra causa l’aute de les escoltes podria ser justificat, però no en aquesta causa, ja que quedaria vulnerat el dret de la intimitat. Atenent a aquesta mateixa explicació consideren que altres parts del sumari que la jutge d’instrucció del cas va anar afegint i que provenien d’altres causes derivades de la de BPA també haurien de ser eliminades. 
Fins ara, però, tenint en compte aquest context, la data per reiniciar el judici marcada per al 16 de setembre vinent no ha estat anul·lada pel Tribunal de Corts.

defenses
TC
qüestionaran
imparcialitat
tribunal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte