Diari digital d'Andorra Bondia
Des que es va posar en funcionament el passat 20 de juny han estat tres els interns que han fet ús de la instal·lació.
Des que es va posar en funcionament el passat 20 de juny han estat tres els interns que han fet ús de la instal·lació.

Les demandes del vis-a-vis a la presó queden per sota de les expectatives


Escrit per: 
P. Gallego / Jonathan Gil

La direcció es reunirà amb els vuit interns que compleixen els requisits per fer-ne ús per saber-ne les causes.

Des de la mateixa direcció del centre penitenciari de la Comella reconeixen que hi ha hagut poques demandes del servei de vis-a-vis a la Comella, “molt per sota de les nostres expectatives”, va explicar el director, Francesc Tarroch. Des que es va posar en funcionament el 20 de juny passat, tres interns n’han fet ús. Un al juny i dos al mes de juliol. Es preveu que a meitat d’agost també sigui utilitzat. Tot i això, Tarroch preveu reunir-se amb els vuit interns que compleixen els criteris per fer-ne ús i preguntar-los per què hi ha poques demandes.

De fet, el director del centre penitenciari assegura que totes les demandes s’han satisfet, i cap s’ha denegat. Des de la direcció volen esbrinar si la raó de la baixa demanda ve donada perquè les parelles dels interns tenen reticències a l’hora d’apropar-se al centre. Tarroch es reunirà personalment amb els presos per preguntar-los directament què en pensen. El vis-a-vis ha estat sempre una demanda històrica pels interns de la presó, i també ho indiquen les recomanacions d’organismes internacionals com el Consell d’Europa.

El funcionament estipulat en aquesta primera etapa del servei, que recordem és una prova pilot fins al mes de desembre, és habilitar el vis-a-vis un o dos dies per mes. Per cada dia hi poden passar fins a vuit interns. I si fos necessari es podrien habilitar dos dies per mes, un per a cada mòdul, el de penats i el de preventiu.

Ara per ara, cap de les dones internes no tenen els requisits per poder demanar el servei, o bé perquè no tenen parella formal o bé perquè estan al centre penitenciari menys de sis mesos, que és el termini mínim que es demana si un intern vol demanar el vis-a-vis. Tot i això, el mateix director de la Comella explica que si l’intern és estranger i la seva parella ve de fora, encara que no hagi complert aquest termini es pot oferir el servei, perquè Tarroch explica que s’estudia cas per cas i hi ha interns que són de països llunyans i també se’ls pot oferir que puguin fer ús del servei més d’un cop al mes, si és el cas.

Mesures de seguretat

En els primers casos en què s’havia sol·licitat fer ús del vis-a-vis, es va donar un cas que una de les parelles va voler entrar haixix durant la visita íntima. El director del centre penitenciari assegura que és una pràctica coneguda a la resta de centres penitenciaris i que per això a la Comella ja es tenen aplicades totes aquestes mesures de seguretat perquè això no passi, i de fet, a requeriment dels agents penitenciaris, la policia va acudir a la presó i va detenir la dona, resident de 19 anys, i que intentava cedir a l’intern 3,7 grams de la droga.

El director del centre penitenciari assegura que es tenen totes les mesures de seguretat establertes per evitar aquesta tipologia de delictes i d’altres.

Ha passat poc més d’un mes des que es va posar en funcionament aquest nou vis-a-vis del centre penitenciari i es considera poc de temps per poder fer-ne balanç. Tot i això, des de la direcció estan sorpresos que les demandes estiguin molt per sota de les expectatives i estudiaran quines en són les raons. Les possibles decisions de possibles canvis no es faran fins que la prova pilot no finalitzi.

Una dotzena de candidats a agents penitenciaris, eliminats a les proves

Al proper mes de setembre es tornarà a publicar un nou edicte per accedir a quatre places d’agent penitenciari, ja que el darrer publicat s’ha quedat desert en no superar les proves cap de les dotze persones que hi van accedir. Una part va quedar eliminada en les proves físiques però la majoria ho van fer en altres, com teòriques o psicotècniques. En aquest darrer edicte es va ampliar l’edat límit per la qual es poden presentar els candidats o candidates. Fins ara estava estipulat fins als 39 anys i ara ja hi poden accedir majors d’aquesta edat i fins als 45 anys. Des de la direcció del centre penitenciari opinen que potser la manca de difusió d’aquest canvi de requisit ha impedit que s’hi presentés més gent, perquè hi ha hagut pocs candidats d’aquest tram d’edat. Els barems i la puntuació, assegura la direcció, són molt ajustats, però els tornaran a revisar. Ara per ara, els set agents que van accedir a la promoció 29 es troben en període de prova, després d’aprovar les proves d’accés. Cadascú té assignat un tutor i accedeixen als diferents mòduls del centre penitenciari per aplicar els coneixements adquirits en la teoria a la pràctica i saber quin és el funcionament real de cada mòdul. A finals d’octubre es preveu que finalitzin aquest període de prova i que passin a ser ja agents, en el cas que l’aprovin.

Andorra
presó
Comella
presoners
interns
vis a vis
Tarroch
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic