Diari digital d'Andorra Bondia

Les demandes sobre obres podrien caure un 60% amb la llei d’edificació


Escrit per: 
M. S. C.

L’aprovació de la llei d’ordenació de l’edificació pot arribar a suposar per a la justícia una reducció de les demandes de casos relacionats amb l’arquitectura del 60%. Així ho va indicar la Batllia en una reunió mantinguda fa poques setmanes amb el Col·legi d’Arquitectes (COAA). Tal com va explicar el degà del col·lectiu professional, Víctor Blasi, avui no es disposa de cap text que delimiti les responsabilitats que té cadascuna de les parts implicades en una obra.
Aquesta és una vella demanda del sector de la construcció i per aquest motiu, l’any passat, diferents entitats professionals van presentar al Govern una proposta de llei d’ordenació de l’edificació. Aquest text estableix la responsabilitat per períodes de temps i pel tipus de feina que realitzen els diferents interventors com són el promotor, el tècnic, el constructor o el llogater. També recull les competències que tenen els tècnics que prenen part en aquest camp i sobretot dóna les cobertures necessàries pel que fa a responsabilitat civil.
El degà del COAA va recordar que amb la situació actual, com que existeix una mancança des del punt de vista normatiu, hi ha aspectes que no estan ben definits i això provoca “situacions de conflicte que no s’haurien d’arribar a produir”. Des del col·lectiu lamenten que l’executiu els vagi donant allargs (els ha comunicat que el volum de lleis que hi ha a tràmit fa difícil donar curs a aquesta) i ara l’objectiu és mantenir trobades formals amb representants dels grups parlamentaris per traslladar-los la demanda.
Els professionals de la construcció han posat en relleu en diverses ocasions que aquest text és necessari des de fa anys però que avui encara ho és més tenint en compte el procés d’obertura econòmica que s’està produint. Exposen que no disposar d’aquesta llei és una anomalia del Principat i creuen que hauria de ser molt similar a la que ja existeix als països veïns, Espanya i França.

Pèrits

En la trobada amb el president de la Batllia i un grup de batlles també es va començar el treball per clarificar tot el que afecta els peritatges que requereixen la participació de professionals de l’arquitectura. Des del Col·legi d’Arquitectes ja s’havia destacat amb anterioritat que s’han detectat “greus mancances” en informes pericials encarregats per la justícia i que estan realitzats per professionals del sector. Per facilitar la tasca dels arquitectes i de la Batllia, en la reunió es va posar sobre la taula què es podria millorar i es van marcar unes pautes de treball que ara caldrà seguir. Tot plegat ha de permetre que per als arquitectes sigui més àgil la redacció dels peritatges i també clarificaria la feina del batlle a l’hora d’analitzar-los.
En concret, l’objectiu és definir com ha de ser el perfil d’aquests professionals (quins tècnics poden fer els diferents tipus de peritatges) i alhora com han de ser els peritatges (com s’entreguen, en quins terminis i els honoraris estimatius, ja que sovint hi ha sorpreses en relació amb aquest darrer aspecte). Això agilitaria els tràmits a la Batllia.
Els arquitectes es queixen que, ara per ara, es recorre sovint a professionals estrangers per elaborar aquest tipus d’informes. Però també hi ha casos en què els tècnics als quals se’ls encarrega la redacció d’un peritatge no tenen la capacitació específica per fer segons quina mena de treball. Blasi troba normal que es recorri a professionals de fora quan no hi ha tècnics al Principat que puguin donar aquest servei, però va deixar clar que “quan n’hi ha aquí cal treballar amb els que són del país”. Segons va declarar el degà del COAA, els membres de la Batllia es van mostrar en total sintonia amb les demandes del col·lectiu professional i van acceptar que és una pràctica que cal evitar.
Tot aquest treball que s’ha impulsat entre el Col·legi d’Arquitectes i la Batllia es preveu plasmar en un conveni o algun tipus d’acord. Blasi va destacar que aquest document permetrà que “tot quedi més concretat” i “donar més garanties”. La intenció és poder-lo tancar abans del mes de setembre.

Formació

Paral·lelament, les dues parts han vist necessari impulsar una formació específica relacionada amb els peritatges que requereixen la presència d’arquitectes. Aquesta oferta formativa es vol realitzar conjuntament amb la Universitat d’Andorra (UdA). La intenció seria poder-la posar en marxa el proper mes de setembre i ara per ara ja s’ha pensat en l’equip docent. El curs aniria adreçat tant als batlles com als arquitectes i seria una via que permetria millorar el procediment perquè sigui “més concret i més efectiu”, va dir el degà del COAA. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte