Diari digital d'Andorra Bondia
El telèfon per a casos de menors en risc és el 175.
El telèfon per a casos de menors en risc és el 175.

Les denúncies sobre menors en risc es podran fer per telèfon o internet


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Imgorthand

A partir d’ara, les denúncies sobre menors en risc es podran fer de forma telemàtica o telefònica. Així, qualsevol ciutadà (i també els professionals) podrà notificar una situació a través del número de telèfon 175, que estarà operatiu les 24 hores i els 365 dies de l’any, o bé omplint el formulari que trobarà a la pàgina web www.aferssocials.ad. Aquestes vies s’afegeixen a les dues ja existents (contactar els serveis socials dels CAPs o el ministeri d’Afers Socials) per activar el protocol previst per a aquests casos (que porta per nom PAS). La mesura ha de permetre garantir la detecció precoç i per tant minimitzar els efectes sobre els infants i assegurar una millor recuperació. Tot plegat facilitarà identificar casos que ara queden ocults.

Per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre aquest tema, el Govern ha previst cartells informatius així com guies i formacions per a les persones que treballen amb infants i adolescents perquè alertin de qualsevol sospita fonamentada de situacions de risc o desemparament de menors.

Per altra banda també entrarà en funcionament el protocol per a casos d’abús, agressió sexual o maltractament físic agut contra infants i adolescents (el PAI). Aquest evitarà un element clau en aquests casos com és la victimització secundària del menor. Això es garantirà, principalment, pel fet que l’infant o adolescent només haurà de declarar un cop, i en tot cas, si durant el judici és necessari tan sols haurà de respondre a preguntes concretes.

Així doncs, el protocol s’activa després que qualsevol ciutadà o professional faci arribar a la policia una sospita fonamentada d’abús sexual o maltractament físic. El cos iniciarà una investigació, que no inclourà una entrevista al menor. Tampoc intervindrà en tots els casos l’àrea medicoforense per tal d’evitar la victimització secundària (es preveu la seva actuació si el temps transcorregut després dels fets és de no més de 72 hores). La qüestió és que passat aquest període desapareixen les lesions, si n’hi havia.

Però l’aspecte més destacat d’aquest procediment és el paper del psicòleg forense, que serà el professional que farà l’entrevista inicial al menor, una primera declaració que serà enregistrada i que s’utilitzarà en la resta del procés judicial. El cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, ha destacat que aquesta declaració es farà en un entorn amable i amb preguntes adaptades a l’edat de l’infant. A més serà seguida en directe des d’un espai proper pel batlle i d’altres professionals que poden posar preguntes a través del psicòleg forense. Tot plegat encaminat a evitar que el menor hagi d’explicar vàries vegades els fets.

La psicòloga forense es va incorporar l’any 2018 i en la prova pilot realitzada des d’aleshores es van fer 3 proves pericials per temes sexuals els darrers mesos d’aquell any; 7 per abusos sexuals i 1 per maltractament físic el 2019; i 5 per abusos sexuals i un per maltractament físic aquest any. Ara es faran formacions amb professionals relacionats amb la infància i l’adolescència (uns seran les federacions esportives per tractar-se d’un indret sensible). La legislació també demana que no hi hagi retards en els processos judicials.

 

 

 

infants
menors
adolescents
protocol
menors en risc
abús sexual
maltractament físic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte